xcounter
#

РФ налагодила модернізацію танків Т-62 для своїх "ихтамнетов"

4041
Зразок модернізованого танка Т-62М від 103-ого бронетанкового ремонтного заводу
Зразок модернізованого танка Т-62М від 103-ого бронетанкового ремонтного заводу

Зараз танки такого типу використовуються лише в тих "гарячих точках", де присутні сили Кремля – тобто Сирія та Лівія

Російський 103-ій бронетанковий ремонтний завод провів модернізацію танка Т-62М. Як пише портал "Новости ВПК", перша візуально помітна особливість цієї бойової машини – наявність електромеханічної щогли висотою п’ять метрів, що може брати до 170 кілограмів корисного навантаження.

Зразок модернізованого Т-62, роботи по якому вів російський "Уралвагонзавод", фото ілюстративне

Також росіяни на цей Т-62М встановили багатоспектральну гідростабілізовану оптико-електронну систему, що дозволяє вести всепогодну розвідку рухомих об’єктів. Окрім цього, на цей радянський танк Т-62М росіяни встановили сучасний приціл 1ПН-96МТ-02, що має діапазон вимірів до 500 0 метрів та дальність нічної видимості в 2000 метрів.

Читайте також: Проти Puma та Strayker: на навчаннях "Запад-2021" Росія хоче вперше застосувати БМП-3 з 57-мм гарматою
Війна в Чечні показала росіянам слабкість бронезахисту їх танків Т-62, фото ілюстративне

Для додаткового захисту ця бойова машина отримала комплекс динамічного захисту "Контакт-1". Озброєння при цьому залишилось незмінним – 115 мм гладкоствольна гармата, спарений 7,62 мм та 12,7 мм зенітний кулемети.

Ця новина привертає увагу тим, що модернізація Т-62М навряд чи виконувалась в інтересах головного замовника російського ВПК, тобто збройних сил РФ.

Війна проти Грузії в 2008 році стала останньою для танків Т-62 в складі армії РФ

Скоріш за все, вдосконалення такого танка проводилось для подальшого постачання "проксі-сил" Кремля, які зараз ведуть операції в "гарячих точках" Сирії та Лівії.

І тут варто відмітити такий нюанс. У випадку із Сирією – російські профільні ресурси не приховують, що армія Башара Асада такі свої танки підтримує в строю за допомогою РФ, і що саме російські підприємства виконують замовлення на модернізацію сирійських Т-62М.

Танки Т-62 армії Башара Асада в Сирії ідуть в наступ під прикриттям ЗУ-23-4 "Шилка", фото ілюстративне

У випадку із Лівією – росіяни намагаються вдати, що війська фельдмаршала Хафтара свої Т-62 саме у "воєнторгу" купили.

Тобто – поширюють легенду, що начебто на початок 2011 року армія Лівії мала на базах зберігання до 350 танків Т-62, і що війська Хафтара просто своїми силами повертають ці танки в стрій, щоб компенсувати власні втрати у техніці.

Ось таке фото танка Т-62 із складу військ лівійського фельдмаршала Хафтара датоване 2020 роком

Водночас, самі бойовики лівійського фельдмаршала Хафтара у травні цього року "засвітили" свої модернізовані Т-62МВ, що отримали зокрема можливість запускати протитанкові ракети із дула гармати, і також – отримали комплекси активного захисту. Такі вдосконалення навряд чи можна провести в польових умовах, а комплектуючі російського виробництва – отримати без допомоги самої РФ.

А ось таке фото першої появи модернізованих Т-62МВ в складі військ фельдмаршала Хафтара датоване уже травнем 2021 року
Читайте також: ЗРК "Птицелов" замінить "Стрелу-10" у армії Росії: оцінка проєкту та висновки для України