xcounter
#

РФ могла використати "Торнадо-С" для ударів по ЗСУ на Куп’янському напрямку

4961
Рашистська система залпового вогню "Торнадо-С", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська система залпового вогню "Торнадо-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Це показує, яку інтенсивність боїв намагались нав’язати вороги на цьому відтинку фронту

У відкритому доступі з’явилось відео, з якого випливає, що під час боїв на Куп’янському напрямку проти ЗСУ в середині липня 2023 року армія РФ ймовірно використовувала реактивні системи 9К915 "Торнадо-С" з керованими снарядами типу 9М544, що можуть бити на дистанцію до 120 кілометрів.

При цьому росіяни демонстрували, що для стрільби із "Торнадо-С" вони використовували щось на кшалт виносного пульту. І водночас, окупанти могли лишатись поза дальністю ведення контрбатарейного вогню ЗСУ, де максимальний показник обмежений цифрою в 84 км для M142 HIMARS та M270. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: Нові-старі ударні дрони та десятки складних ракет: як ППО України відбивало російські атаки у липні
Російські окупанти використовують виносний пристрій для стрільби із "Торнадо-С", липень 2023 року, стоп-кадр з відео

Від Defense Express зазначимо, що 9К915 "Торнадо-С" для армії РФ наразі є рідкісною, The Military Balance 2023 говорить про наявність у рашистів лише 20 реактивних систем цього типу. Хоча таку ж саму цифру в 20 одиниць "Торнадо-С" в російських військових ми можемо побачити в довіднику The Military Balance 2023.

Тому з певною ймовірністю ця заявлена цифра може не відображати фактичну наявну у ворога кількість систем цього типу. Тим більш, що в листопаді 2022 року рашистська корпорація "Ростех" заявляла про начебто передачу до армії РФ партії нових систем типу "Торнадо-С" і "Торнадо-Г", і про перехід на виробництво в три зміни таких ракетних комплексів та керованих реактивних снарядів до них.

Виробництво бойових частин до керованих рашистських снарядів 9М544 системи "Торнадо-С", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Для стрільби саме із "Торнадо-С" використовуються керовані реактивні снаряди типів 9М544 і 9М549, котрі по суті є касетними. Вони мають вцілому ідентичні характеристики: калібр – 300 мм, стартова маса – 820 кг, довжина корпусу – 7,6 метрів, дальність стрільби – до 120 км. Відрізняються між собою лише спорядженням: по 9М544 рашисти заявляють 552 кумулятивно-уламкові "елементи", по 9М549 – 72 уламкові "елементи".

У серпні 2022 року у відкритому доступі з'явились перші результати аналізу електроніки, що використовується на реактивних снарядах 9М544 до "Торнадо-С". Виявилось, що там використовується цивільна електроніка та мікросхеми із AliExpress. Уже в квітні 2023 року Defense Express розповідав, що у системі контролю польоту ракети "Торнадо-С" використаний той самий блок, що й на космічному кораблі "Союз" і зібраний він на мікросхемі з AliExpress.

Спорядження рашистських реактивних снарядів типу 9М544 і 9М549 до "Торнадо-С", схематичне зображення з відкритих джерел2

Раніше також фіксувались випадки, коли рашисти використовували "Торнадо-С" для ударів по цивільній інфраструктурі. Наприклад, 4 березня 2022 року ворог вдарив із такої системи по місту Покровськ. У березні 2023 ймовірно саме із "Торнадо-С" росіяни обстріляли житлові квартали Запоріжжя.

В свою чергу, сам факт застосування армією РФ систем "Торнадо-С" проти ЗСУ на Куп’янському напрямку в липні 2023 року демонструє, наскільки складну та високу інтенсивність боїв ворог намагався нав’язати нашим захисникам на цій ділянці фронту.

Рашистська система залпового вогню "Торнадо-С", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: РФ може скритно замінувати Чорне море з підводних човнів: як це працює і чи можливо завадити