xcounter
#

РФ казала, що на Дніпровську флотилію візьмуть кораблі з Каспію, але все прозаїчніше

7404
Артилерійський катер "Шмель" Каспійської флотилії РФ
Артилерійський катер "Шмель" Каспійської флотилії РФ

Що наразі відомо про це угрупування окупантів, яке діє на Півдні України

В кінці березня цього року міністр оборони РФ та воєнний злочинець Шойгу заявляв про начебто створення "Дніпровської флотилії", до складу якої мала увійти бригада річкових катерів. Одразу ж після того російські пропагандисти в своїх публікаціях почали по суті визнавати, що для цієї флотилії Кремлю ще треба звідкись взяти плавсклад та іншу техніку.

Бо спочатку була мова про можливу передачу деяких кораблів зі складу Каспійської флотилії, а далі були розмови про можливу передачу рідкісних берегових артилерійських установок А-222 "Берег" зі складу Чорноморського флоту РФ.

Читайте також: Фінляндія ще в 2000-х роках мала план, як "ховати" зброю від РФ, але втілює тільки зараз

Але по факту виявилось, що для створення своєї "Дніпровської флотилії" рашисти пішли доволі прозаїчним шляхом, і тут в хід пішли навіть вкрадені у наших громадян човни. А сама флотилія виявилась скоріше "адміністративним" утворенням.

Рашистська берегова артилерійська установка А-222 "Берег", ілюстративне фото з відкритих джерел

Зокрема, як пояснив речник ВМСУ Дмитро Плетенчук в коментарі для телеканалу "Еспресо", утворення "Дніпровської флотилії" для російських окупантів – це був спосіб скоріше упорядкувати ті сили та засоби, зокрема в підрозділах морської піхоти, які ворог має на Півдні України. Тобто тут не йдеться про створення принципово нових можливостей для російських окупаційних військ.

Щодо самого плавскладу, який використовують загарбники, то тут речник ВМСУ ситуацію окреслив так – "В їхній так званій дніпровській флотилії починаючи від досить для річки серйозних одиниць, закінчуючи тими човнами, які вони банально забрали у місцевого населення, тому що Лівий берег — це дачі. На Херсонщині кожний другий — це рибак. І, відповідно, у багатьох людей були ці катери. І навіть ці одиниці вони використовують вже два роки. Багато з них вже не існують. Структура ця вже працює, тільки тепер вона буде називатися "дніпровська флотилія" в лапках".

Морська піхота Каспійської флотилії РФ, фото ілюстративне

Щоправда, тут лишається відкритим питанням, який же саме тип річкових бойових кораблів ворога тут міг фігурувати під поняттям "досить для річки серйозних одиниць".

Що тут одразу спадає на гадку – бронекатери радянського проекту 1204 "Шмель", створені для бойових дій саме на річкових комунікаціях; та ж Каспійська флотилія мала чотири катери цього проекту, частину з яких росіяни ймовірно перекинули до тимчасово окупованого Криму.

Такі бронекатери мають повне водозаміщення в 77 тон, довжину корпусу в 27,4 метри, екіпаж в 14 осіб, набір озброєння – одна 76-мм артустановка, два 25-мм зенітні автомати 2М-3М та корабельна РСЗВ БМ-14-17. Але нюанс в тому, що використання таких річкових бронекатерів ворога під час війни проти України у відкритих джерелах даних поки що не фіксувалось.

Артилерійські катери "Шмель" Каспійської флотилії РФ
Читайте також: ЗМІ дізнались про деталі по доставці крилатих ракет SCALP-EG для ЗСУ, там є цікаве