xcounter
#

Польща замовить одразу 600 САУ К9, щоб замінити "Гвоздики" та передані Україні САУ Krab

13274
Самохідні гаубиці К9, фото ілюстративне
Самохідні гаубиці К9, фото ілюстративне

Проект передбачає виробництво південнокорейських артустановок на потужностях польського ОПК

Міністерство оборони Польщі замовило Південній Кореї поставку 48 самохідних артустановок К9 калібру 155 мм.

Перші такі САУ мають бути поставлені уже в 2022 році, поставка усіх 48 має бути виконана до кінця 2023 року. Про це міністр оборони Польщі Маріуш Блащак розповів у інтерв’ю польському порталу Defence24.

Читайте також: Польща купить в Південній Кореї легкі штурмовики і заміну для Т-72, щоб озброїтись проти РФ
Самохідні гаубиці К9, фото ілюстративне

Блащак також розповів, що Польща має значно ширші плани по закупівлі південнокорейських САУ К9, портфель замовлень на які може досягати 600 одиниць. Якщо поляки та Південна Корея досягнуть остаточної домовленості, поставка перших К9 південнокорейського виробництва для армії Польщі стартує в 2024 році. А за два роки потому, в 2026 році, має початись виробництво К9 на потужностях польського ОПК.

САУ 2С1 "Гвоздика" польської армії, фото ілюстративне

План настільки масштабних закупівель південнокорейських САУ К9 для армії Польщі у самих польських журналістів викликав аргументований сумнів – значить, Міноборони планує відмовитись від САУ Krab. Блащак пояснив ситуацію так – польський оборонний концерн PGZ зможе до 2026 року поставити лише 48 екземплярів Krab. Цього буде мало, щоб замістити ті САУ Krab, які уже отримали чи ще отримають Збройні Сили України.

Крім того, полякам також потрібна термінова заміна для 227 наявних САУ 2С1 Gvozdika (на кінець 2021 року, за даними The Military Balance). Саме тому Міноборони Польщі і було вимушене будувати настільки масштабні плани по закупівлі та виробництві південнокорейських САУ К9.

САУ Krab польської армії, фото ілюстративне

Блащак окремо запевнив журналістів, що САУ Krab продовжуватимуть свою службу в строю польського війська разом із САУ К9, котрі неодмінно пройдуть модернізацію до стандарту К9PL.

Читайте також: Польща замовить "секретні" бронемашини, щоб знищувати танки рашистів