xcounter
#

Поляки порівняли, що САУ К9 простіша у використанні, аніж Krab

18351
Польські САУ Krab ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські САУ Krab ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як не дивно, але тут перевагами для південнокорейської САУ стали менша технологічність та краща маневреність

Армія Польщі проводить переозброєння та переформатування своїх артилерійських частин. Зокрема, 11-ий артилерійський полк в Мазурії, який раніше був оснащений вітчизняними САУ Krab, тепер перетворився на 1-шу артилерійську бригаду та опановує гусеничні САУ південнокорейського виробництва К9.

Наразі ця бригада отримала уже 24 одиниці К9, що були поставлені наприкінці 2022 року, для їх опанування були виділені військовослужбовці, котрі раніше служити на польських САУ Krab (котрі потім були передані як допомога для ЗСУ). Відтак, як пише польське видання Polska Zbrojna, у військових виникла можливість порівняти обидві артустановки, і тут парадоксальним чином перевага випала саме на К9.

Читайте також: РФ може використати "Енгельс" для ударів по Україні з Ту-22М3 (фото)
Презентація першої партії САУ K9PL (K9A1) для армії Польщі, 19 жовтня 2022 року, фото - Hanwha Defense

Усі САУ К9 перед поставкою до Польщі пройшли капітальний ремонт, із "обнуленням" строку служби всіх агрегатів машин. K9 та Krab між собою мають багато чого спільного, тому опанування південнокорейської САУ після служби на вітчизняній не склало особливої проблеми, наголосили в своїх коментарях польські військові.

Обидві артустановки мають ідентичне шасі і двигун потужністю 1000 к.с., той же калібр гармати – 155 мм, що забезпечує однакову дальність стрільби та влучність.

Відмінності проявились у наборі апаратури всередині К9, і в тому, що ця південнокорейська САУ має кращу маневреність, аніж Krab, всупереч тому, що шасі та силова установка ідентичні.Річ в тім, що башта в К9 має на 25 см меншу висоту, аніж на "Крабі", завдяки чому САУ з Південної Кореї вийшла на 1 тонну легша, власне оцей "люфт" і дав необхідну перевагу по маневреності.

САУ Krab польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також цікаво, що польські військові надали перевагу південнокорейській К9 також за її меншу технологічність, порівняно із "Крабом". Мовляв, набір бортової апаратури менший, а випадку неполадок з електронікою чи електромеханічною частиною на К9 є опція вести вогонь у "ручному" режимі.

Але ці всі вищевикладені речі аж ніяк не означають, що сама по собі САУ К9 з Південної Кореї є простою в опануванні. Оскільки військові з 1-ої артилерійської бригади Війська Польського прямо визнають, що їм доведеться витратити ще багато часу на уточнення таблиць стрільби під час тренувань у різному форматі.

САУ K9 під час вивантаження у Польщі на 102 день виконання контракту, фото - Defenсe24

Ще певний час доведеться витратити на бойове злагодження на рівні вогневих взводів та батарей. І за найбільш оптимістичними очікуваннями, процес освоєння К9 польськими військовими з цієї бригади остаточно може тривати як мінімум до кінця 2023 року.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, чому так вийшло, що Польщі знадобилось аж 20 років на роботи по САУ Krab, і чому для цього проекту в підсумку було використано шасі саме від К9.

Польські САУ Krab в заводському цеху, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Коли контракт на 22 млрд під загрозою: Армія США протестує "виправлену" версію "розумних окулярів"