xcounter
#

Чому Польщі знадобилось аж 20 років на роботи по САУ Krab, і чому взяли шасі саме від САУ К9

6041
САУ Krab польської армії, фото ілюстративне
САУ Krab польської армії, фото ілюстративне

Проект "зі старту" мав цікаві технологічні перспективи, але на його прогрес впливали різного роду фактори

Польський Defence24 опублікував статтю про історію проекту самохідної артустановки Krab, в якому описано зокрема, чому і на якому етапі поляки були вимушені просити шасі для цієї САУ від південнокорейської K9. І якщо стисло, то ця історія виглядає так.

В 1994 році військово-політичне керівництво Польщі поставило питання, що його війську треба самохідна 155-мм гармата, яка б виготовлялась як мінімум із частковим залученням потужностей і технологій польського ОПК. Бо повністю імпорт САУ економіка Польщі на той момент просто б не потягнула.

Читайте також: Як Польща сама навчилась виготовляти МТ-ЛБ та САУ "Гвоздика", і чи зможуть рашисти повторити такий "успіх"
Польські САУ Krab в заводському цеху, ілюстративне фото з відкритих джерел

"На папері" схема виглядала простою – використати власне шасі, взяти башту від САУ західного зразка, і так отримати власну артсистему калібру 155-мм. Але перші нюанси почались ще на етапі відбору конкурсного зразка.

Словаччина пропонувала адаптацію САУ Zuzana під гусеничне шасі від Т-72 чи PT-91 Twardy. Для поляків такий варіант виглядав перспективно. Але нічого не вийшло, бо під час випробувань дослідний зразок словацької Zuzana просто заклинило, і тут поляки зробили очевидний вибір.

Польща також розглядала варіант із німецькою PzH 2000, але тут не влаштували умови по співпраці, які ставили німці. Бо Німеччина не хотіла йти на локалізацію виробництва в Польщі, і не бажала погоджуватись хоча б на потенційний експорт польських САУ із баштами від PzH 2000.

"Попередником" британської AS90 була перспективна САУ проекту SP70, що була "гібридом" шасі Leopard та гаубиці FH-70, в серію так і не пішла, зображення наводить Defence24

На цьому тлі й виник варіант використати в фіналі башту від британської САУ AS90 у варіанті Brave Heart із довжиною ствола в 52 калібри. Британська BAE Systems палко шукала покупця на свій виріб в умовах, коли весь цивілізований світ роззброювався. Поляки змогли виторгувати для себе вигідні умови ліцензійної співпраці "з поправкою" на те, що виробництво планувалось на рівні мінімум 100 САУ. Угода про співпрацю була укладена в 1999 році.

Цікаво, що на цьому етапі проекту поляки розглядали два варіанти шасі під Krab – або модернізоване від Т-72, або спеціалізоване під індексом Kalyna. Варіант із шасі від Т-72 виглядав простішим, але в підсумку обрали шасі Kalyna у варіанті із 7 катками.

Один із перших дослідних екземплярів польської САУ Krab, зображення архівне, наводить Defence24

До 2001 року британська BAE Systems поставила полякам дві повністю комплектні башти. Тоді уже передбачалось, що перші екземпляри САУ Krab вийдуть на випробування в 2003 році, а перший дивізіон в складі 18 артсистем буде сформований у 2005 році. Перспективи виглядали багатообіцяюче, але в тому ж 2001 році проект Krab "збив" корупційний скандал в польському Міноборони.

Поляки імпульсивно вирішили зупинити роботи по цій САУ, британці у відповідь розірвали угоду та демонтували своє обладнання, поставлене на польську HSW для ліцензійного виробництва. Обидва дослідні екземпляри Krab пішли на зберігання, і здавалось би, що проект був остаточно "похований". Але ні.

Навіть після призупинення робіт по САУ Krab польська HSW регулярно демонструвала свій виріб на щорічних виставках MSPO, зображення архівне, наводить Defence24

Поляки відновили проект по САУ Krab в 2006-2007 роках, і для цього було одразу два стимули.

Перший – польська оборонна промисловість "прогавила" контракт на 100 САУ для Індії: індійських військових зацікавили параметри Krab, але вони не хотіли купувати артсистему, вже поставлену на зберігання. Другий – міністр оборони Польщі Радослав Сікорський поставив питання, що країна не виконує взяті на себе зобов’язання перед НАТО в плані переозброєння артилерії, тому проект необхідно відроджувати.

В 2008 році HSW отримала контракт, за яким у 2011 році мала вивести на контракт "дивізійний вогневий модуль" в складі двох дослідних та шести передсерійних екземплярів Krab. Вирішувати це завдання польській промисловості довелось специфічно: наприклад, британці дали необхідне обладнання і технології для виготовлення башти та окремих елементів гармати, але при цьому сам ствол до гармати довелось просити у французької Nexter.

Випробування дослідного зразка САУ Krab, зображення архівне, наводить Defence24

Польська HSW в підсумку вивела свої вироби на випробування в 2012 році, із запізненням на рік. Але в якості "компенсатора" підприємство встигло виготовити на додачу ще три машини забезпечення. Але на цьому етапі "вилізла" нова проблема, що могла "поховати" проект Krab.

На етапі випробувань виявилось, що "рідне" шасі до Krab постійно дає мікротріщини, вирішити силами власної промисловості цю проблему не вдавалось, і це викликало закономірне невдоволення польських військових.

На цьому тлі спеціалістам HSW й довелось обрати варіант із шасі від південнокорейської САУ K9, роботи по "полонізації" якого відбувались у "спринтерському" (як на той час уявлялось) темпі – в серпні 2015 року й було остаточно сформовано нинішній зовнішній нарис польської САУ Krab, який з того часу більше не зазнавав суттєвих змін, і перші артсистеми цього типу нарешті пішли в стройові частини.

САУ Krab польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

І так виходить, що від початкового задуму до остаточної реалізації минуло майже 20 років, бо шлях із гарними технологічними перспективами "на старті" гальмували різного роду фактори, для усунення яких була потрібна в тому числі політична воля також.

Читайте також: У Польщі створять важку БМП вкрай прагматичним шляхом: вимоги та основні концептуальні рішення