xcounter
#

Одна з найбільших країн НАТО виготовила в 2022 році бронемашин лише на 4 механізовані батальйони ЗСУ

6263
Французький бронеавтомобіль Griffon, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французький бронеавтомобіль Griffon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ще раз про фактори, які обмежують передачу додаткової бронетехніки для України

Генеральне управління озброєнь (DGA) Міноборони Франції у 2022 році отримало від підрядників 113 колісних бронемашин типу Griffon та 18 бронеавтомобілів Jaguar за програмою Scorpion. Виробником цих машин є "Тимчасовий консорціум компаній по багатоцільовим машинам" (GME), до складу якого входять французькі оборонні компанії Nexter, Thales та Arquus. Про це пише портал European Defense Review.

Таким чином GME повністю виконав план по виробництву бронемашин на 2022 рік. Що в свою чергу дозволило DGA розмістити додаткове замовлення на виробництво ще 302 машин Griffon та 88 бронеавтомобілів Jaguar. Загалом з 2019 року Міноборони Франції в рамках програми Scorpion отримало 452 "Грифони" та 38 "Ягуарів".

Читайте також: Франція має снаряди лише на 1 день війни, і дзвінки Макрона до Путіна тут не допоможуть
Французький бронеавтомобіль Jaguar, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кожну з цих двох бронемашин можна назвати справжнім "різдвяним подарунком" для французьких військових, головним чином – завдяки видатним характеристикам цих ББМ. Наприклад, бронеавтомобіль Jaguar може "похвалитись" наявністю "безпілотної" башти, в набір озброєння якої входять 40-мм гармата та дві пускові установки для протитанкових ракет MMP. І також – наявністю датчика лазерного опромінення та оптико-електронних станцій останнього покоління від Thales.

В свою чергу, Griffon може виступати як багатоцільова броньована платформа для французьких військових - як БТР, як машина зв’язку чи командний пункт, як ББМ артилерійської розвідки або ж "броньована швидка", є навіть версія зі 120-мм мінометом під позначенням MEPAC. Вперше свої "Грифони" французька армія використала в складних умовах Сахелю в Африці, і такий "тест-драйв" ББМ цього типу пройшли цілком успішно.

Французький бронеавтомобіль Griffon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але є один нюанс. Виходить, що за 2022 рік промисловість Франції як однієї з найбільших країн НАТО змогла виготовити такий комплект бронетехніки, якого б вистачило максимум на чотири механізовані батальйони ЗСУ. І це при тому, що зараз французи по суті не виготовляють нові танки.

Програму Scorpion Міноборони Франції запустило для заміни бронемашин сімейства VAB, які зокрема передавались в рамках військової допомоги Україні. За консервативними оцінками аналітиків Oryx в 2022 році ЗСУ отримали від французів дещо більше півсотні машин VAB. Виходить, що Франція взамін двох нових ББМ віддавала одну стару, щоб не створювати проблеми з можливим дефіцитом бронетехніки. І це вкотре демонструє ті фактори, які стримують передачу для ЗСУ достатнього комплекту бронетехніки, мінімально необхідного для перемоги над рашистами. Навіть якщо мова про "всього лише" 300 танків та 700 бронемашин.

Французька розвідувальна бронемашина Jaguar, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Одкровення про Бундесвер: 30% працюючих PzH 2000, запаси на три дні та чому Берлін заблокував Marder для ЗСУ