xcounter
#

Нові деталі про ракетний комплекс Typhon з Tomahawk і SM-6: коли середня дальність важливіша за гіперзвук

3744
Пускова наземна установка гіперзвукового ракетного комплексу LRHW, фото ілюстративне
Пускова наземна установка гіперзвукового ракетного комплексу LRHW, фото ілюстративне

Армія США може отримати перспективний ракетний комплекс, що здатен забезпечити одночасно і протикорабельну, і протиповітряну оборону побережжя. Поява такого комплексу на озброєнні буде не менш важливою, аніж постановка на бойове чергування першого американської гіперзвукової системи LRHW

На щорічній виставці-конференції Асоціації Армії США AUSA-2021 було представлено детальні презентаційні матеріали про перспективний американський наземний рухомий комплекс середньої та малої дальності MRC, що відомий також під офіційною назвою Typhon.

Читайте також: США оприлюднили кількість своїх ядерних боєзарядів: Росія поки мовчить

Ракетна система Typhon США
Слайд з презентації нової системи Typhon (1)

Так, відомо, що комплекс Typhon має використовувати два типи корабельних ракет – дозвукову крилату ракету Raytheon Tomahawk та багатоцільову надзвукову ракету Raytheon Standard SM-6, яка буде використовуватися для ураження наземних та надводних цілей.

Обидва типи ракет будуть випускатися з наземного варіанту універсальної чотиризарядної ПУ Mk41, причому самі ракети не зазнають значних змін. Зазначається, що дальність Tomahawk у цьому випадку (у варіантах Block IV і V та з неядерною бойовою частиною) становитиме до 1800 км.

Ракетна система Typhon
Слайд з презентації нової системи Typhon (2)

З перспективного комплексу Typhon також можна буде застосовувати й інші ракети класу "поверхня-поверхня", зокрема й гіперзвукові.

Повідомляється, що комплекс MRC створюється під керівництвом Управління армії США з прискорених можливостей та швидких технологій. Відомо, що у листопаді 2020 року корпорація Lockheed Martin отримала контракт на суму 339,319 млн доларів на створення та випробування прототипу наземної батареї MRC з ракетами Tomahawk і SM-6.

Водночас першу дослідну рухому батарею комплексу Армія США планує розгорнути не пізніше вересня 2023 року.

Комплекс LRHW
Комплекс LRHW, його ракета-носій та система наземного базування

Комплекс Typhon в Армії США має стати проміжною ланкою за дальністю між перспективним ОТРК від Lockheed Martin PrSM (Precision Strike Missile) з дальністю 499-550 км та перспективним наземним гіперзвуковим ракетним комплексом середньої дальності LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) із заявленою дальністю більш як 2775 км.

Під час випробувань системи Precision Strike Missile

Штатна батарея комплексу MRC Typhon складатиметься з чотирьох чотиризарядних ПУ на тривісних трейлерах, буксированих машинами Oshkosh HEMTT A4 M983A4 Patriot (8x8), а також одного командного пункту на тому ж трейлері. Також до складу батареї входитиме одна допоміжна машина зв’язку BSV на базі HMMWV (4х4), а також декілько транспортно-заряджальних машин.

Читайте також: Армія США почала формувати першу батарею гіперзвукових ракетних комплексів наземного базування