xcounter
#

Нова інфраструктура та півмільярда витрат: Польща та США підписали угоду про військове співробітництво

Нова інфраструктура та півмільярда витрат: Польща та США підписали угоду про військове співробітництво
1053

Розгортання реактивованого V Корпусу Армії США, створення нової інфраструктури та умов для подальшого військового посилення присутності США в Польщі – це декілька ключових напрямків польсько-американської угоди про військове співробітництво

Угода була підписана 15 серпня 2020 року, в День польських збройних сил та столітню річницю Варшавської битви, під час візиту в Польщу держсекретаря США Майка Помпео.

Угода передбачає, що військова присутність США в Польщі буде посилена відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, який був підписаний між президентами Дональдом Трампом та Анджеєм Дудою ще у 2019 році.

Читайте також: Збройовий експорт Польщі різко впав: контракти зі США та Україною не рятують. А що у нас?
Польща США військове співробітництво
Угода між США та Польщею була підписана 15 серпня 2020 року

Угода охоплює такі питання, як створення командування передової дивізії, розташування ротаційної бронетанкової бригади, розгортання ескадрильї безпілотників Reaper, створення польсько-американського центру бойової підготовки, створення бригади армійської авіації на ротаційній основі, батальйону матеріально-технічного забезпечення, а також об’єктів спеціальних операцій.

США Польща

Крім того, з жовтня 2020 року в Польщі буде розташовано командування реактивованого V Корпусу Армії США.

Підписана угода також встановлює правові рамки для посилення військової присутності США в Польщі. Йдеться також і про організацію більшої кількості військових навчань за участі США.

Польща США військове співробітництво
Нова інфраструктура та збільшення кількості навчань – про що домовилися Польща та США

Створена у рамках угоди додаткова інфраструктура дозволить за потреби швидко збільшити кількість американських військовослужбовців у Польщі до 20 тисяч.

Інфраструктура, створена в рамках угоди, буде належати Польщі. Відповідальність за створення нових потужностей також покладається на Польщу. Завершення робіт Варшава буде координувати спільно з американською стороною.

Майк Помпео
Держсекретар США Майк Помпео у Польщі, 15 серпня 2020 року

Вартість реалізації військового співробітництва оцінюється в 500 мільйонів доларів на рік – йдеться про витрати на проживання, харчування, забезпечення паливом, окремі елементи підтримки зберігання обладнання та озброєння, а також обслуговування інфраструктури. Однак в угоді ця сума не прописується – згідно з документом, оцінку витрат має провести польське міноборони.

Читайте також: "Два снаряди влучили майже в одну точку": нові випробування українсько-польського боєприпасу