xcounter
#

Навчання російських стратегічних сил "Гром-2022": що там було та чого не було

3233
Пуск МБР "Ярс" у рамках російськийх навчань "Гром-2022
Пуск МБР "Ярс" у рамках російськийх навчань "Гром-2022

У Росії 19 лютого пройшли навчання стратегічних сил "Гром-2022". Для чого вони були потрібні, що там було та чого не було – у матеріалі Defense Express

Росія 19 лютого 2022 року під керівництвом Путіна (із ситуаційного центру Кремля) провела "планові" навчання власних стратегічних сил "Гром-2022". Але їх можна вважати позаплановими, оскільки про їхнє проведення оголосили 3 січня 2022 р. Офіційною метою навчань було відпрацювання дій стратегічних наступальних сил щодо завдання гарантованої поразки супротивнику.

МБР ЯРС
Пуск ракети зі стратегічного ракетного комплексу "Ярс"

МО РФ повідомило, що навчання сил стратегічного стримування сплановане для перевірки готовності органів військового управління, бойових розрахунків пуску, екіпажів бойових кораблів та стратегічних літаків-ракетоносців до виконання завдань, а також надійності озброєння стратегічних ядерних та неядерних сил.

Читайте також: ​РФ оголосила дату пусків балістичних та крилатих ракет у рамках навчань поблизу України

Навчання пройшли у два етапи: на першому було відпрацьовано питання ведення дій із застосуванням "зброї підвищеної потенційної небезпеки", та на другому – питання санкціонованого та масованого застосування стратегічних наступальних сил РФ у відповідно-зустрічному ударі. Усе це відпрацьовувалися у єдиному контурі управління.

До навчань залучаються сили та засоби ВКС, Південного ВО, РВСН, Північного та Чорноморського флотів.

На 1-му етапі ВМФ РФ виконали пуски крилатої ракети (КР) "Калибр-ПЛ" з дизель-електричного підводного човна (ДЕПЛ) пр.636.3 та КР "Калибр-НК" з малого ракетного корабля (МРК) пр.21631 "Грайворон" з Чорного моря по наземних мішенях, а також гіперзвукової протикорабельної ракети (ГЗР/ПКР) "Циркон" – з фрегату пр.22350 "Адмирал Горшков" Північного флоту по морських мішенях.

ГЗР "Кинжал" було запущено з літака МиГ-31К.

Запуск гіперзвукової ракети "Кинжал" під час навчань

Пуск КР наземного базування з ПУ ОТРК "Искандер-М" було проведено на полігоні Капустін Яр у Астраханській обл.

На 2-му етапі однією МБР "Ярс" з рухомої ПУ був здійснений пуск з випробувального космодрому Плесецк по полігону Кура на п-ві Камчатка.

Атомний підводний крейсер стратегічного призначення (АПК СН) пр.667БДРМ "Карелия" пустив з Баренцевого моря балістичну ракету підводних човнів (БРПЛ) Р-29РМУ2 "Синева" по полігону Кура.

КР повітряного базування Х-101 та Х-55, випущені зі стратегічних ракетоносців дальньої авіації Ту-95МС, досягли цілей на полігонах "Пембой" та "Кура".

МО повідомило, що усі пуски ракет виявилися успішними, вони вразили призначені цілі та підтвердили задані характеристики.

Востаннє навчання стратегічних сил "Гром" проходили у 2019 р. У них брало участь до 12 тис. осіб, 213 пускових установок РВСН, до 105 літаків та вертольотів, 15 кораблів, 5 підводних човнів, 310 од. бойової та спецтехніки. Було запущено 15 крилатих та балістичних ракет.

лукашенко путін
За навчаннями з ситуаційного центру Кремля особисто спостерігали президент РФ Володимир Путін та президент РБ Олександр Лукашенко

Аналіз навчань "Гром-2022" показав, що для пусків ракет було застосовано мінімум дві рухомі ПУ (МБР "Ярс" та ОТРК "Искандер-М"), 3 літаки (2 Ту-95МС та 1 МиГ-31К), 2 кораблі (фрегат та МРК), 2 підводні човни (РПК СН та ДЕПЛ). Тут не згадані кораблі, літаки та спецзасоби, що забезпечують, але видно, що кількість носіїв пущених ракет на навчаннях "Гром-2022", значно менша, ніж на навчаннях "Гром-2019". До того ж, на навчаннях не був задіяний Тихоокеанський флот та полігон "Чижа"

Також на навчаннях "Гром-2022" було запущено мінімум 9 ракет: 5 крилатих ("Калибр-ПЛ, "Калибр-НК", Х-101, Х-55 та "Искандер-К"), 2 гіперзвукові (ПКР "Циркон" та ГЗР "Кинжал"), 2 балістичні (МБР "Ярс" та БРПЛ "Синева"), тобто кількість ракет, пущених на навчаннях "Гром-2022", було явно менше, ніж на навчаннях "Гром-2019".

Звідси видно, що масштаб навчань "Гром-2022" був значно меншим, ніж на попередніх таких навчаннях, та можна вважати, що вони готувалися поспіхом, з мінімальними силами та засобами.

Їхньою головною метою було – залякати США, інші країни НАТО та Україну у нинішній напруженій військово-політичній ситуації. Навчання "Гром-2022" – це ланка у ланцюгу навчань залякування, що йдуть впродовж цієї зими – від оперативного навчання Росії та Білорусі "Союзная решимость-2022", а також навчань Західного та Південного ВО та до навчань ВМФ із зосередженням 6 БДК у Чорному морі та 3-х крейсерів – у Середземному.

Усі ці ракети запускалися й раніше. Щоправда, на навчаннях "Гром" вперше було застосовано 2 гіперзвукові ракети - "Кинжал" та "Циркон".

гіпервзукова ракета кінжал
Пуск гіперзвукової ракети "Циркон" під час навчань

Ракети 9-С-7760 "Кинжал" знаходяться на дослідно-бойовому чергуванні з 2017 р. ГЗР має дальність пуску 1,5-2 тис. км, швидкість 5М+, вагу 4,615 т (БЧ 0,8 т). Першу ескадрилью з 10 винищувачів МиГ-31К було розміщено у Південному ВО, зараз у дальній авіації створено 1-й полк (аеродром Савослейка Нижегородської обл.), його повне розгортання закінчиться у 2020 р.

Ракети 3М22 "Циркон" ще проходять випробування. Але у 2022 році намічено їх надходження на озброєння кораблів ВМФ.

МО Росії стверджує, що усі ракети на навчаннях "Гром-2022" вразили цілі,. Але у Міноборони РФ справа така – стверджувати.

Набагато більше зацікавлення викликає питання – чого на навчаннях "Гром-2022" не було?

А там не запустили шахтні МБР з гіперзвуковими бойовими блоками, "Авангард", що планують, які стоять на озброєння РВСН з грудня 2019 р (зараз їх вже полк – 6 ПУ).

Також там не запустили перспективну важку МБР РС-28 "Сармат", покликану замінити застарілу фізично МБР РС-20В "Воевода". І не могли запустити. У 2017-2018 роках на полігоні Плесецк пройшли лише її кидкові випробування. Потім повноцінні пуски неодноразово переносилися.

отрк
Пуск ракети ОТРК "Іскандер"

Спочатку перший запуск планували на 3-й квартал 2021 року. Потім повідомили, що у 2021 році проведуть одразу два пуски. Пізніше заявили, що у 2021 році зможуть виконати один пуск. Натомість на 2022 рік планувалося п'ять пусків.

У грудні 2021 р. повідомили про перенесення першого пуску на 1-ий квартал 2022 року. Водночас, плани щодо завершення робіт та постановки МБР на чергування до кінця 2022 року не змінювалися. Але дата 1-го пуску невідома. Зрозуміло - проект "Сармат" зіткнувся з труднощами, які поки що не вдалося подолати.

Про можливість пуску на навчаннях "Гром-2022" міжконтинентальних систем з ядерними двигунами (КР "Буревестник" та торпед "Посейдон") навіть не повідомлялося. Їхні випробування ще тривають, а терміни прийняття на озброєння невідомі.

Натомість привертає увагу те, що частина носіїв ракет та самих ракет на цих навчаннях були застарілими. Не застосовувалися нові РПК СН пр.955 з БРПЛ "Булава", зате були РПК СН пр.667БДРМ минулого покоління з БРПЛ "Синева".

Не було сучасніших літаків Ту-160, зате були застарілі Ту-95МС, які пускали не тільки КР Х-101, а й дуже старі Х-55 (останні – з економії та задля збільшення масштабу навчань). А КР "Калибр-ПЛ" застосовували не з нових атомних підводних човнів пр.885А, а з дизельних пр.636.3.

Загалом, намагалися задіяти мінімум носіїв ракет та самих ракет (у т.ч. старіших, але надійніших). Бо на навчаннях "Гром-2019" був скандал – кілька КР "Калибр-НК" запустилися з 2-3 спроби, а одна БРПЛ взагалі не стартувала. Однак на навчаннях "Гром-2022" мали бути лише успішні пуски – як же інакше залякати США та інші країни?

Російські навчання "Гром-2022" – це додаткова спроба у нинішній гострій ситуації залякати своїх опонентів, до того ж досить дешева. Зі США таке не пройде.

А Україні з систем, показаних на навчанні, загрожують КР ОТРК "Искандер-М", КР "Калибр-НК/ПЛ", можливо Х-101 та ГЗР "Кинжал", а у перспективі – "Циркон". Командування ЗСУ має врахувати їхні потенційні можливості.

Олексій ЯРОВИЙ, спеціально для Defense Express

Читайте також: Олексій Резніков: На лінії дотику на Донбасі зафіксоване аномальне збільшення обстрілів