xcounter
#

Олексій Резніков: На лінії дотику на Донбасі зафіксоване аномальне збільшення обстрілів

1928
При цьому РФ продовжує накопичувати техніку поблизу кордонів України, фото ілюстративне
При цьому РФ продовжує накопичувати техніку поблизу кордонів України, фото ілюстративне

За минулу добу, 17 лютого 2022 року, в Донецький та Луганській областях України спостерігалася рекордна за цей рік кількість обстрілів

У четвер, 17 лютого цього року, впродовж доби вздовж практично всієї лінії зіткнення на Донбасі, була зафіксована аномальна кількість порушень припинення вогню з боку російських окупаційних військ.

"За минулу добу ворог здійснив 60 обстрілів, 43 з них — із забороненої зброї", - доповів Міністр оборони Олексій Резніков під час виступу у Верховній Раді 18 лютого 2022 року.

Читайте також: ​РФ оголосила дату пусків балістичних та крилатих ракет у рамках навчань поблизу України

За його словами, наразі стабілізації ситуації не спостерігається. Так, станом на 10 ранку 18 лютого поточного року було вже зафіксовано 20 обстрілів.

Як зазначив очільник оборонного відомства, подібний перебіг подій суттєво відрізняється від ситуації на лінії зіткнення, яка спостерігалась у цьому році до цього часу. Так, зазвичай, в минулі дні фіксувалося від двох до п'яти порушень на добу.

"Учора були зафіксовані аномальні події, які відрізняються від того, що було від початку року. І наша задача — приборкати аномалії, щоб вони не стали прологом для ескалації. З 1 січня до 16 лютого включно по лінії дотику в Луганській та Донецькій області з боку тимчасово окупованої територією Росією було зафіксовано 107 обстрілів позицій наших воїнів і 4 обстріли населених пунктів. З них 22 рази обстріли відбувалися із забороненого Мінськими домовленостями озброєння", - повідомив Міністр оборони України.

обтсріл донбас
Лінія розмежування та населені пункти Донецької та Луганської області, які обстріляли 17 лютого 2022 року / Фото: Суспільне

Олексій Резніков також додав, що раніше були періоди, коли протягом доби не фіксувалося жодного обстрілу, або протягом 30 днів не загинув жоден з військовослужбовців ЗСУ.

Крім цього, в останні дні помічено загальне різке збільшення кількості різноманітних провокацій — обстріли, кібератаки, небезпечні маневри російської авіації, виведення з ладу мобільного зв'язку тощо.

обтсріл донбас
Наслідки обстрілу смт. Врубівка 17 лютого 2022 року

Нагадаємо, від ранку 17 лютого 2022 року була зафіксована раптова активність російських окупаційних військ практично по всій лінії зіткнення. При цьому, численним обстрілам, у тому числі й з важкого артилерійського озброєння забороненого калібру, були піддані населені пункти з мирними мешканцями.

Зокрема, у Станиці Луганській один зі снарядів влучив у дитячий садок. В Мар'їнці один зі снарядів упав у середмісті поблизу автобусної зупинки, неподалік школи №2, поранивши осколками місцеву 65-річну жительку. У Врубівці снаряди впали на двір ліцею. На той момент у навчальному закладі знаходилось 30 учнів та 14 дорослих.

обтсріл донбас
Наслідки обстрілу бойовиків дитячого садочка у Станиці Луганській 17 лютого 2022 року

Як повідомили представники місії ОБСЄ, між вечором 16 і ранком 17 лютого було зафіксовано понад 500 вибухів уздовж лінії зіткнення за менш ніж добу.

Читайте також: ​Президент США Джо Байден: Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче