xcounter
#

Морська піхота США озброїться "Томагавками": це буде гібридна відповідь на російські "Калибры" в Європі

1465
Мова про купівлю 48 таких ракет за майже 100 мільйонів доларів
Мова про купівлю 48 таких ракет за майже 100 мільйонів доларів

Корпус морської піхоти отримає невластиву для себе систему озброєння, але зате США матимуть новий козир у протистоянні з Кремлем

Російська Федерація на даний момент ввела в стрій сумарно вже 12 малих ракетних кораблів проекту 21631 "Буян-М" та проекту 22800 "Каракурт", головне озброєння яких – вісім ракет комплексу "Калибр" із дальністю стрільби до 3000 кілометрів.

Чорноморський флот РФ в окупованому Криму має чотири ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М", котрі сумарно озброєні 32 ракетами комлексу "Калибр"

Такого типу кораблі були гарною та вдалою спробою обійти політичні обмеження на розміщення крилатих ракет середньої дальності в Європі.

Читайте також: США вчаться використувати психологічний тиск як зброю проти Кремля: С-400 "втрапили під удар"

Але тепер, здається, США знайшли свою гібридну відповідь на російські плавбатареї з "Калибрами".

Як пише портал Naval News, в бюджетному запиті на 2022 фінансовий рік Корпус морської піхоти США заклав 96 мільйонів доларів на купівлю 48 крилатих ракет Tomahawk у наземній версії. Відомі такі деталі цієї події.

Морська піхота США хоче придбати саме модернізовані ракети Tomahawk Block V, такі ракети американські ВМС почали отримувати в березні 2021 року. Заявлена мета покупки – мовляв, Корпус морської піхоти США хоче отримати "компактну ракетну зброю", яку можна поставити на суші чи на палубі універсального десантного корабля та й топити великі кораблі противника.

У планах американських ВМС - перетворити свої УДК на повноцінні бойові кораблі

Але нюанс в тому, що американські морпіхи хочуть отримати крилаті ракети із бойовими частинами TLAM, які мають доволі різну комплектацію і котрі націлені більше на ураження саме наземних цілей.

Наприклад, у варіанті TLAM-C/E бойова частина "Томагавка" - це фугасна боєголовка масою 453 кілограми, а от у версії TLAM-D – це касетна бойова частина, котра складається із 166 суббоєприпасів BLU-97.

Під час "Холодної війни" крилаті ракети Tomahawk розміщувались на наземній пусковій установці Gryphon

Tomahawk для морської піхоти США буде розміщуватись на шасі Medium Tactical Vehicle Replacement – тобто тягач та причіп, на якому будуть встановлені чотири "приземлені" пускові комірки із складу вертикальної пускової установки VLS Mk41.

Саме ця установка найчастіше використовується на кораблях американського флоту, і саме такою установкою оснащені есмінці типу Arley Burke, котрі озброєні одразу 98 ракетами Tomahawk.

Схоже, що пускова установка наземного "Томагавка" для КМП США виглядатиме саме так

У якому форматі будуть застосуватись ракети Tomahawk в наземній версії?

Представники Корпусу морської піхоти говорять, що планують проводити експерименти і так визначити, як краще – ставити пускові установки "Томагавків" на вертолітних палубах УДК і саме звідти проводити пуски, чи ж доставляти ці ракетні комплекси десантними кораблями у визначений район та уже із суші виконувати стрільбу.

Схожий формат дій уже відпрацювала Польща, коли в рамках навчань НАТО BALTIC FORTRESS 2021 та SPRING STORM 2021 в травні цього року перекидала десантними кораблями протикорабельні комплекси NSM для проведення стрільб в Литві та Естонії

Американські військові не поспішають стверджувати, що їх "Томагавки" в наземній версії для Корпусу морської піхоти будуть застосовуватись виключно в Тихоокеанському регіоні для протистояння з Китаєм.

Тому, відповідно, можемо робити висновок, що США планують розміщувати "Томагавки" свого КМП у тому числі в Європі, для стримування РФ та захисту країн Балтії чи Чорноморського регіону.

До слова, цьогорічні навчання НАТО Defender Europe 2021, спрямовані на стримування РФ, стартували саме із стрільб реактивної артилерії Армії США в Естонії

Для розміщення комплексів морської піхоти з крилатими ракетами не потрібно буде будувати довгочасні наземні споруди, і розміщувати такі комплекси в Європі можна буде в обхід волі чільних країн Євросоюзу, котрі не бажають посилювати градус ескалації з Кремлем.

Проведена в заголовку та на початку цього тексту паралель з російським корабельним комплексом "Калибр" є цілком вірною, бо для конкуренції з комплексом "Искандер" Армія США озброюється іншою системою - Precision Strike Missile, котра повинна мати дальність стрільби до 500 кілометрів.

Рендер, що зображає комплекс Precision Strike Missile
Читайте також: Безпілотними ракетними системами по С-400: США удосконалюють засоби для протистояння з Кремлем (відео)