xcounter
#

Молдова злякалася російських ракет і вирішила, що треба щось робити зі своєю "куцою" ППО

3719
Пуск російської ракети "Калибр", фото ілюстративне
Пуск російської ракети "Калибр", фото ілюстративне

Але схоже, що поки що єдиний план на найближчі роки – сподіватися на сили союзників

Міністр оборони Республіки Молдови Анатолій Носатий заявив, що країна хоче посилитися новими системами протиповітряної оборони. Про це повідомляє видання Defense News.

Таке рішення було прийнято після того, як РФ своїми ракетами 10 жовтня порушила повітряний простір країни – випущені з району Чорного моря російські ракети пролетіли над територією Молдови перед тим, як уразити цілі в Україні.

Читайте також: НАТО планує переозброїти Молдову на техніку Альянсу: наскільки це складно і що дозволить вирішити

Як заявив Носатий, у контексті таких ризиків влада Молдови планує ухвалити закон, який дозволить уряду країни створювати багаторічні програми оборонних закупівель.

Водночас міністр оборони визнає, що посилення протиповітряної оборони – це не дешеве задоволення, тому сподівається, що західні партнери допоможуть закупити зброю.

с-60 зенітна система
Поляки стріляють зі своїх С-60, фото ілюстративне

Тут варто зауважити, що власної протиповітряної оборони Молдова, можна сказати, що не має – довідник Military Balance підказує, що станом на 2021 рік Повітряні сили країни мали всього три ЗРК С-125, армійська ППО – 11 зенітних гармат С-60 та 28 установок ЗУ-23-2.

зу-23-2 зенітнка установка
ЗУ-23-2, фото ілюстративне

Водночас, як відзначає міністр оборони Молдови, на закупівлю та виробництво сучасних комплексів ППО може піти від 3 до 7 років – тобто наразі у випадку реальної загрози єдиний варіант – це просити союзників з ЄС та НАТО надати "протиповітряну парасольку".

Читайте також: Які типи ракет відстріляла РФ для ударів по Україні під час масованого удару 10 жовтня