xcounter
#

"Копійчаний терор" РФ за принципом ХАМАС: вже під 300 Shahed-ів та рекордні 36 ракет з С-400 за половину грудня

"Копійчаний терор" РФ за принципом ХАМАС: вже під 300 Shahed-ів та рекордні 36 ракет з С-400 за половину грудня
3038

Для РФ використання зенітних ракет для нічних ударів по містах - просто повторення тактики ХАМАС з ракетами "Касам" з водопровідних труб

Попри припущення, що ворог розпочне масовані ракетні далекобійні удари з метою повторення торішньої осінньо-зимової кампанії з ударами по критичній інфраструктурі наразі можливо говорити про використання РФ іншої тактики ударів. При цьому за своєю логікою вона не далека пішла від тактики терору від ХАМАС.

Відповідно до повідомлень Командування Повітряних сил ЗСУ з початку місяця по сьогодні, 16 грудня, РФ випустила по Україні 291 літако-снаряд типу Shahed-136, з яких було збито 249 одиниць, а також 36 зенітних ракет з комплексів С-300/С-400. При цьому показник застосування зенітних ракет для ударів по наземних цілях є найбільшим із зафіксованих у звітах з березня цього року.

Читайте також: General Electric новим гіперзвуковим двигуном зробила заявку на революцію, яка відбувається раз на півсторіччя
С-400
С-400

Водночас за довгий час ворог 8 грудня використав крилаті ракети повітряного базування, що відбулось вперше з 21 вересня, а 14 грудня, вперше з 10 серпня, випустив три Х-47 "Кинжал". Тобто застосування цього озброєння залишається епізодичним. Натомість відносно стабільним є показник використання керованих ракет Х-59 - від 7 одиниць за 16 днів грудня.

Якщо порівнювати статистку далекобійних ворожих ударів із попередніми місяцями, то за весь листопад ворог використав 369 літако-снарядів типу Shahed-136 (збито 303 одиниці), за жовтень - 282 (збито 228), за вересень - рекордні 503 (збито 365). Щодо зенітних ракет, відповідно до повідомлень: у листопаді - від 5 одиниць, за жовтень - 9, у вересні - у звітах відсутні. Ворожих Х-59 у листопаді було випущено 10 ракет (9 збито, 1 схибила), у жовтні - від 16 (збито 12), у вересні - у звітах відсутні.

Х-59
Для РФ Х-59 є фактично тактичною крилатою ракетою

Таким чином наразі РФ у поточному місяці вже продемонструвала значне збільшення використання ЗРК для хаотичних ударів по містах, зокрема Києва, здійснивши найбільш концентровану атаку балістичним озброєнням за весь час 13 грудня. А також тримає темп використання літако-снарядів у межах декількох сотень на місяць, вкрай обмежено використовуючи інше далекобійне озброєння.

Й для РФ наразі використання Shahed-136 та зенітних ракет у ролі балістичного озброєння для ударів по містах є фактично "копійчаним терором". Й до використання дешевих літако-снарядів, які ледь не кожної ночі запускають з декілька десятків, додались ще й дешеві для РФ зенітні ракети 48Н6 з С-400.

При цьому останні для ворога дійсно дешеві у розрізі величезних запасів. Зокрема російський топ-менеджер "Алмаз-Антей" Ян Новіков у одному з інтерв'ю розповів, що лише за другу половину 80-х років й до розпаду СРСР було загалом виготовлено 1400 зенітних ракет 48Н6. І їх виробництво та модернізація у РФ продовжилась. А загальні ворожі запаси зенітних ракет до комплексів С-300/С-400 у міноборони України оцінені на початок 2023 року на рівні понад 6,6 тисячі.

48Н6
48Н6

Й для РФ застосування зенітних ракет є саме елементом терору, бо ціллю для них може бути лише такий об'єкт, як місто. Ракета 48Н6 на дальності у 280 км через радігоризонт втрачає радіокомандне керування на висоті близько 4 км й далі просто падає кудись у район цілі. Й саме з цим й пов'язані удари саме у ночі, що унеможливлює шанси цивільного населення дістатись до укриття. Навіть якщо сигнал тривоги буде даний одразу після пуску, підльотний час для цієї ракети на дальність 280 км вимірюється у декількох сотнях секунд.

Й тим самим РФ просто повторює тактику ХАМАС, який для обстрілу Ізраїлю використовував дешеві некеровані ракети типу "Касам", які виготовляються з водопровідних труб. А для Кремля вартість 48Н6 у пропорції до ресурсів приблизно та сама.

І якщо відповіддю на дешеві літако-снаряди стали мобільні групи, які дозволяють знищувати більшість Shahed-ів вогнем зенітних гармат та кулеметів, то перехоплення балістичних цілей, якими і є у випадку удару по землі зенітні 48Н6, можливо лише вкрай дорогими протиракетами. Й перехоплення 10 таких ракет, у випадку штатної витрати двох MSE для Patriot PAC3 на одну ціль, коштує близько 60 млн доларів.

Саме тому єдиний, навіть банально економічно доцільний, варіант ефективної боротьби з обстрілами з ЗРК С-400 - це їх знищення. Особливо в умовах, коли удари по Києву здійснюються з пускового району, який знаходиться лише у 45 км від кордону. Але це потребує зняття нелюдяної умови партнерів щодо невикористання західного озброєння по території РФ.

Читайте також: Пілот МіГ-29 розповів про бойові завдання і закликав якнайшвидше передати сучасне озброєння (відео)