xcounter
#
З однієї сторони, чиновників оборонного відомства США зваблює перспектива перерозподілити оборонний бюджет, з іншої сторони - вони не хочуть ризикувати та ослабляти військово-морські сили

Конкуренція за ресурс: чи наважиться Пентагон списати авіаносець Harry S. Truman

З однієї сторони, чиновників оборонного відомства США зваблює перспектива перерозподілити оборонний бюджет, з іншої сторони - вони не хочуть ризикувати та ослабляти військово-морські сили
1491

Кожні кілька років поширюються чутки про те, що ВМС США можуть достроково списати один зі своїх 11 атомних авіаносців. Цього разу репортери USNI News заявили, що міністерство оборони США розглядає виведення з експлуатації 23-річного авіаносця USS Harry S. Truman на два десятиліття раніше, ніж планувалося.

Незважаючи на всі суперечки щодо вартості й уразливості авіаносців, вони залишаються потужними платформами. Не тільки для ведення воєн, але і для впливу на світові події в мирний час. Саме тому до цих чуток треба відноситися скептично.

Читайте також: BAE Systems проти GD: два прототипи легких танків змагаються за майбутнє вогневої міці армії США
Авіаносець USS Harry S. Truman скорочення
Переоснащення і дозаправка USS Harry S. Truman коштуватиме 5,5 мільярда доларів

Скорочення USS Harry S. Truman дозволило б ВМФ скасувати переоснащення і дозаправку в середині терміну служби в 2024 році.

Якщо цей план звучить знайомо - це тому що Пентагон висунув ту ж ідею два роки тому. Але Конгрес дав відсіч. Адміністрація екс-президента Дональда Трампа усвідомила, що їх ідеї не вистачає підтримки. Через кілька місяців розмови про виведення авіаносця з експлуатації раптово припинилися.

Те ж саме відбулося в 2015 році з кораблем USS George Washington. Але чутки про виведення з експлуатації також викликали опір з боку законодавців - і зрештою ні до чого не привели.

Це безумовно не нова ідея або пропозиція

"Здається, ця ідея з'являється кожні кілька років, а потім зникає, тому що авіаносці - це більша частина можливостей, присутності і військової потужності ВМФ. У результаті дострокове скорочення авіаносця не вважається популярним або мудрим вчинком", - сказав Ерік Вертхайм (Eric Wertheim), незалежний військово-морський експерт.

Авіаносці США виведення з експлуатації
Будівництво авіаносця може коштувати близько 14 мільярдів доларів

Це правда, що військово-морський флот вивчає альтернативи своїм ядерним авіаносців. Варіанти включають менші ядерні авіаносці і неядерні легкі авіаносці - останні, можливо, базуються на існуючих десантних кораблях типу America.

Директор Пентагону по оцінці витрат і аналізу програм (CAPE) наполягає на повній модернізації американського флоту. Замість 11 суперавіаносців, умовний флот CAPE складався б з меншої кількості великих кораблів і набагато більшої кількості менших кораблів, включаючи кораблі-роботи.

USS Harry S. Truman Авіаносець списання
Можливо, за чутками про USS Harry S. Truman стоїть CAPE, повідомило анонімне джерело, знайоме з дискусією

Так, авіаносці дорогі і, як і всі надводні кораблі, уразливі до підводних човнів і протикорабельних балістичних ракет. Але, незважаючи на всі свої недоліки, вони гнучкі, мобільні і потужні в наступі.

Тому вони, як і раніше, користуються великим попитом серед регіональних командувачів армії США. Згідно зі звітом USNI News Меган Екштейн (Megan Eckstein), з січня по жовтень 2020 року американські авіаносці провели в морі 855 днів - на 258 днів більше, ніж за весь 2019 рік.

Зрештою, попит на авіаносці навряд чи знизиться найближчим часом. "З такими речами ми ніколи не можемо говорити ніколи", - сказав Вертхайм. "Такі платформи як авіаносці, або інші стратегічні активи, вважаються священними і недоторканими, поки в один момент вони не перестануть бути такими". Але цей момент настане явно не скоро.

Читайте також: Британія послала до Балтії оперативну групу ВМС: готові відбивати атаку РФ