xcounter
#

Якщо в 2017 році Франція зробила всього 500 снарядів, то в 2024 році хоче 100 тисяч, із яких 80 тисяч будуть Україні

9789
Французькі САУ CAESAR зі складу дивізіону Wagram під час боїв проти ІДІЛ в Іраку, фото - Ministère des Armées
Французькі САУ CAESAR зі складу дивізіону Wagram під час боїв проти ІДІЛ в Іраку, фото - Ministère des Armées

Або дещо про поточне розгортання "воєнної економіки" по-французьки

Влада Франції зараз любить жонглювати терміном "воєнна економіка", який в поточних умовах означає хіба що збільшення виробництва зброї на існуючих потужностях національного ОПК, без розгортання додаткових, як це власне і передбачає класичне тлумачення цього терміну.

З іншої сторони, зважаючи на те, як повномасштабна війна РФ проти України загострила попит на озброєння та боєприпаси, необхідні зокрема для прямої допомоги ЗСУ, то тут будь-які методи форсування виробництва, в тому числі політичні, виглядають більш ніж доцільними.

Читайте також: Німеччина ініціює масове озброєння ЄС далекобійними ракетами проти РФ

Тим більш, як далі деталізує портал Opex360, навіть в поточних умовах французький ОПК виходить на значне збільшення обсягів виробництва, або навіть і на скорочення виробничого циклу за деякими важливими номенклатурами, в тому числі потрібні для допомоги Україні.

Наприклад, в 2024 році французька промисловість планує виготовити 100 тисяч снарядів калібру 155-мм, із яких 80 тисяч мають бути поставлені Україні. Для порівняння, у період 2012-2017 років Франція виготовляла всього по 500 снарядів калібру 155-мм на рік.

Водночас, якщо в 2024 році французи планують поставити нашому війську 600 керованих авіабомб AASM Hammer, то на 2025 рік плановий показник складає уже 1200 одиниць. Але тут з поправкою і на те, що відновлення запасів цих керованих авіабомб для французьких ВПС має відбуватись синхронно із передачею AASM Hammer для ЗСУ.

Сімейство французьких керованих AASM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремо цікаво, що Франція при цьому також планує форсувати збільшення запасів зенітних ракет сімейства Aster для ВМС та підрозділів протиповітряної оборони на ЗРК SAMP/T. На даний момент корпорація MBDA уже отримала замовлення на 200 зенітних ракет цього типу вартістю 900 мільйонів євро, ще одне замовлення ще на 200 ракет – готується.

Але при цьому зазначається, що якщо перші поставки ракет Aster за уже виданим замовленням для MBDA спочатку планувались на 2026 рік, то тепер плануються уже на 2024 рік. Що заодно означає, що французи вцілому зуміли досягнути уже поставленого завдання скоротити цикл виробництва ракет Aster від 40 до 28 місяців, або можливо і до ще меншого показника по строку виготовлення.

Слід звернути увагу і на заявлені плани Франції вийти на темпи виробництва в 36 літаків Rafale на рік. І також – по факту поновити випуск крилатих ракет повітряного базування SCALP-EG, корпорація MBDA уже отримала замовлення на 40 КР цього типу, "включаючи ракети, які можуть бути реконфігуровані".

Раніше Defense Express писав про те, що французькі CAESAR настріляли всього 18 тисяч снарядів у 2016-2019 роках в Іраку, і це багато що пояснює.

Читайте також: Дрони-камікадзе Larinae та Colibri: як у Європі розробляють аналоги "Ланцета" та що з цього виходить