xcounter
#

Якщо у нас вже є ATACMS, то чи означає це, що Німеччина готується давати Taurus

7895
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Відповідь на це питання можемо знайти в словах очільника німецького уряду, який вже пообіцяв дещо важливе

Під час виступу в Бундестазі канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна і далі даватиме військову допомогу Україні. І що Німеччина уже готує черговий пакет, ключовим елементом якого стануть саме засоби протиповітряної оборони.

До цього моменту німецьке Міноборони уже заявляло про намір передати Україні додаткові системи ППО, зокрема ЗРК Patriot, комплекси IRIS-T (без уточнення по модифікації) та "зенітні танки" Gepard. Про це йдеться в публікації німецького видання Tagesschau.

Читайте також: Удари балістичними "Искандер-М": скільки РФ могла накопичити цих ракет за пів року
Ймовірно отриманий від Німеччини ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року

Від Defense Express додамо, що це повідомлення має значення одразу в кількох площинах. По-перше, до цього моменту була заява від того ж Олафа Шольца про те, що на тлі перспективи "великої війни" на Близькому Сході Німеччина в першу чергу даватиме на експорт зброю саме для Ізраїлю. Але тепер ми отримали підтвердження, що раніше обіцяні системи ППО від німецького уряду наша країна на тлі загроз та очікувань від зими таки отримає.

По-друге, наведений виступ Шольца в Бундестазі заодно підтверджує, що офіційний Берлін в плані військової допомоги для України й далі триматиметься раніше накресленого курсу – тобто німці готові давати нам засоби протиповітряної оборони в необхідних кількостях, але не готові сказати "так" з приводу передачі крилатих ракет Taurus.

Це акцент важливий на тлі очікувань, які уже циркулюють, що "раз Україна вже отримала ATACMS, то значить наступним кроком має бути передача крилатих ракет від Німеччини".

ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Раніше Defense Express вже розповідав про деякі важливі аспекти, які стосуються посилення протиповітряної оборони України в тому числі з використанням допомоги від Німеччини, США та інших країн Заходу.

Зокрема, у вересні ми писали про те, що Німеччина змогла викупити в Швеції лише 200 ракет до IRIS-T SLS для України, і це дуже тривожна цифра. Оскільки тут мова була буквально весь наявний запас зенітних ракет цього типу в шведів.

Водночас, уже в жовтні 2023 року Повітряні Сили вперше офіційно показали роботу британського ЗРК під AIM-132 ASRAAM, про появу в розпорядженні наших військових стало відомо лише в серпні поточного року. А слідом з’явилась деталізація щодо того, які ж саме засоби ППО Україна виготовлятиме спільно із США, і виявилось, що тут мова саме про проект адаптації радянських ЗРК "Бук" під комплекс AIM-7.

Британський ЗРК під AIM-132 ASRAAM в розпорядженні ЗСУ, зображення з відкритих джерел
Читайте також: США мають 1000 ATACMS, але проблем з поставкою для України це не має дати