xcounter
#

Якщо РФ таки нападе на Молдову в 2023 році, то якою може бути ця атака Кремля

6181
Бронетехніка рашистів з "Придністров'я", ілюстративне фото з відкритих джерел
Бронетехніка рашистів з "Придністров'я", ілюстративне фото з відкритих джерел

І як реалізація такого плану може насправді загрожувати південному флангу України

Директор Служби інформації та безпеки Молдови Александру Мустяце в інтерв’ю TVR Moldova заявив, що РФ готує напад на цю країну в 2023 році. Мовляв, Кремль уже має готовий план агресії проти Молдови, реалізація якого прямо залежатиме від успіхів Росії у війні проти України. Глава молдавської спецслужби при цьому заявив, що Кремль хоче створити "стик" із невизнаним "Придністров’ям". І що по намірам рашистів відносно Кишинева як столиці країни також є дуже високий ризик.

Якщо вчитуватись буквально у вищевикладене, то виходить так – у Кишиневі начебто очікують, що РФ зможе прокласти "коридор" до "Приднівстров’я" землями Півдня України, і саме цю умову там вважають "відправною точкою" для початку війни Росії проти Молдови. Але якщо уважніше попрацювати із деякими даними у відкритих джерелах, то конфігурація виглядає рівно навпаки – що Кремль може почати "обмежену війну" проти Молдови саме як "компенсатор" своїх невдач у війні проти України.

Читайте також: Підготовка Китаю до кидка на РФ: як за декілька років Пекін ґрунтовно перебудував свої сухопутні війська
Навчання збройних сил Молдови, ілюстративне фото з відкритих джерел

Далі тут варто оцінити співвідношення сил сторін. The Military Balance 2022 вказує, що збройні сили Молдови налічують 5,15 тисяч кадрових військовослужбовців + 58 тисяч резервістів.

Сухопутні війська налічують 3,25 тисяч військовослужбовців, зведених у 4 легкі бригади та 1 бригаду ССО. Заявлена кількість техніки та озброєння в їх розпорядженні – дев’ять БТР-Д, 12 одиниць БТР-80, 44 одиниці БМД-1, 52 одиниці МТ-ЛБ та 80 бронетранспортерів TAB-71 (загалом майже 200 ББМ). Заявлена кількість артсистем та РСЗВ складає майже 250 одиниць, із них 31 гармата МТ-12 "Рапира", 31 гаубиця Д-20, 20 гаубиць "Гиацинт-Б", 16 гармат М-30 та 11 РСЗВ "Ураган", і також – 132 міномети калібрів 82 мм та 120 мм.

Зенітка С-60 збройних сил Молдови на шасі ЗиЛ-135М, колишньої ТЗМ до "Урагану", ілюстративне фото з відкритих джерел

Заявлена кількість засобів армійської ППО – 28 одиниць ЗУ-23-2 та 11 зеніток С-60.

Військово-повітряні сили Молдови налічують 600 військовослужбовців, мають в своєму розпорядженні два Ан-2, шість Ми-8 та начебто аж три ЗРК С-125М1. Але такі дані можна поставити під сумнів хоча б через інформацію з відкритих джерел, що Молдова насправді встигла "загнати" свої С-125.

Молдовський ЗРК С-125, архівне зображення з відкритих джерел

По угрупуванню рашистів у "Придністров’ї" The Military Balance 2022 детальних даних не наводить, лише говорить про наявність 1500 військовослужбовців армії РФ, "декількох" Ми-8 та семи ударних Ми-24. Тому далі викладемо дані, які були відомі на травень 2022 року, і які раніше уже описував Defense Express. Тоді була мова, що армія РФ має в цьому анклаві до 100 одиниць бронетехніки та може сформувати до двох БТГр. А формування самої "ПМР" - до 40 танків типів Т-64 і Т-72, близько 30 одиниць БМП-1 та до 100 одиниць БТР-60 і БТР-70, і також – до 40 одиниць БМ-21 "Град". Загалом – орієнтовно 8 тисяч "багнетів", до 40 танків, до 240 ББМ та до 40 РСЗВ.

Т-64 зі складу військ рашистів у невизнаній "ПМР", фото з відкритих джерел

Формально, рашисти мають якісну перевагу в наявності танків та ударних Ми-24. Але що стосується живої сили та ББМ, тут росіяни мають кількісну перевагу над збройними силами Молдови лише на рівні 2,4:1 та 2:1 відповідно. Що суттєво ускладнює оркам перспективи сухопутного наступу по молдавській землі, особливо в напрямку Кишинева. Що, в свою чергу, означає необхідність залучення "повітряного компоненту" операції.

Пілотована тактична авіація "ВКС РФ" не ризикує залітати в зону дії ППО. Тому не варто виключати, що можлива агресія Кремля проти Молдови супроводжуватиметься зокрема ракетними ударами по критичній інфраструктурі цієї країни. Тим більш, росіяни вже використовувати молдовську територію для "зальоту" своїх КР у повітряний простір України, і офіційний Кишинів з цим зробити нічого не зміг.

БМ-21 "Град" зі складу військ рашистів у невизнаній "ПМР", фото з відкритих джерел

Якщо Росія таки наважиться на агресію проти Молдови під приводом "захисту російськомовних", будь-який формат атаки нестиме дотичну загрозу для України.

Бо це означатиме зокрема повернення потенційної небезпеки для Одеси, яка була знята у травні 2022 року після постановки на бойове чергування протикорабельних комплексів "Нептун" та "Гарпун". Ну і також – з "універсальних" мотивів, що Кремль і далі продовжує нехтувати правом народів на мирний розвиток.

Навчання армії Молдавії, фото ілюстративне
Читайте також: Як країни НАТО захищали Туреччину від балістичних ракет й що з цього вийшло - показовий приклад операції Active Fence