xcounter
#

Які засоби РЕБ і як використовувались у війні за Нагірний Карабах

5333
Російський комплекс 1РЛ257 "Красуха-4", що міг бути на озброєнні та використовуватись ЗС Вірменії
Російський комплекс 1РЛ257 "Красуха-4", що міг бути на озброєнні та використовуватись ЗС Вірменії

​Втрата Нагірного Карабаху призвела до політичних наслідків у самій Вірменії, взаємних звинувачень політиків і військових у програші війни. Одним з питань була оцінка ефективності систем РЕБ, придбаних в Росії за 42 млн доларів. Останні ніби-то залишалися боєздатними лише протягом чотирьох діб

Засоби РЕБ, що використовувались вірменськими військовими були придбані у Росії в межах кредиту (100 млн доларів у 2017 році терміном на 15 років, а також 200 млн доларів у 2015 році терміном 13 років).

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express
Виставка ArmHiTec-2018 у Єревані і показані компанією НТЦ РЕБ станції радіоелектронної розвідки "Автобаза-М" (ліворуч одна з діючих станцій) i РЕБ "Репеллент-1" (також діюча). Вірменія придбала лише другу, хоча мала б купити обидві системи.

Якщо говорити про технічний бік справи, внаслідок боїв Вірменія втратла дві діючі станції комплексу "Репеллент-1" та одну пострадянську станцію Р-330П "Пирамида-1" (можливо, модернізовану) для постановки перешкод засобам ВЧ-радіозв’язку (тобто, вона взагалі не була призначена для боротьби з дронами).

"Репеллент" створювався для викриття малих дронів (наприклад, таких, як Orbiter-2M/-3/-4) i придушення їхніх каналів зв’язку. Його виробник-російський Науково-Технічний Центр РЕБ (НТЦ РЕБ) у м.Москва стверджує, що комплекс створювався для боротьби в радіусі 30 км (в оптимальних умовах) з міні-БПЛА.

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express
Момент знищення станції РЕБ "Репеллент" у Нагірному Карабасі був зафільмований з БПЛА ЗС Азербайджану

"Репеллент-1" викриває канал зв’язку між БПЛА, що знаходиться у повітрі і його станцією управління (дрон також локалізується засобами оптоелектроніки), після чого відсікається від команд управління станції (шляхом постановки завад). Проте, комплекс не здатний протидіяти дронам або баражуючим боєприпасам, що діють в автономному режимі і мають власну інерційну систему навігації.

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express

Конфігурація вірменського комплексу "Репеллент" наразі невідома. На одному відео низької якості знищеної машини поруч з нею стоїть ще одна, то ж виникає запитання, як саме вони були розгорнуті. Вірменія також мала комплекс "Поле-21Е" (або Р-340РП) придушення супутникового зв’язку частотно-фазовим методом. За даними виробника, також НТЦ РЕБ, передавачі стаціонарної системи "Поле-21" монтуються на елементах цивільної комунікаційної інфраструктури (щогли базових станцій, використовується електричне живлення з цивільної мережі тощо) для створення цілісного простору придушення супутикового навігаційного сигналу (при роботі станції "Поле-21").

При наявності мережі у 100 передавачів (на 100 щоглах) район покриття може охоплювати територію у 150×150 км. Комплекс додатково може служити додатковою системою оборони проти масової атаки з використанням високоточних боєприпасів з використанням супутникової навігації, яка в такий спосіб отримає помилкові дані і унеможливить влучення у визначену ціль. Щоправда, брак даних щодо того, як саме працює комплекс в режимі придушення – перешкоджає роботі усіх без виключення супутникових систем навігації (i GPS, i GLONASS, i BeiDou), або ж має можливість придушити сигнал GPS без шкоди наприклад для російської системи GLONASS (що має виникати з технічної відмінності в системі зв’язку двох систем).

Наразі не виявлено жодних джерел, що показували б передавачі комплексу "Поле-21" на щоглах мобільної телефонії у Вірменії або у Нагорному Карабасі. Між тим, більшість безпілотних комплексів і баражуючих боєприпасів там мали управління радіоканалом або використовували супутникову навігацію.

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express
Найбільшим успіхом дронів Harop у карабаській війні була атака вірменського ЗРК С-300ПС у с.Кахнут (фактично на території Вірменії). Один Harop уразив пускову установку, а другий – РЛС 35Д6 (СТ-68УМ). В принципі, це єдиний документально підтверджений випадок ефективної атаки на позиції вірменського ЗКР С-300ПС.

Що стосується "чотирьох днів у жовтні", коли азербайджанські дрони і баражуючи боєприпаси несподівано припинили польоти, (це факт), то причини могли бути різі, від погодних умов до технічних обмежень і неочікувано високої аварійності дронів Harop i SkyStriker. Дрони зазнавали аварій і падали в Ірані, один Harop упав у Грузії, один знайшли в Азербайджаніу місцевих ЗМІ його подавали, як збитий вірменський безпілотник.

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express
В даному випадку в прицілі ЗРК "Оса" видно дрон Harop. За даними IAI, ЕПР цього безпілотника становить = < 0,5m² (для порівняння, прийнято вважати, що ЕПР крилатої ракети класу "повітря-земля" AGM-88 HARM становить = 0,1m², то ж "Оса" не створювалась для боротьби з такими цілями, лише чергове покоління систем ППО, наприклад, 9K330 "Тор", має такі можливості).

Пояснити це складно, особливо випадок на території Ірану – іранські райони Східного Азербайджану фактично опинилися під обстрілом, з пораненими і завданням матеріальної шкоди. На фото видно, що йдеться про уламки дронів Harop, збитих або таких, що впали з інших причин. Один з них залетів аж на 60 км вглиб іранської території…

Оскільки комплекси РЕБ призначені для пасивної розвідки і постановки радіоелектронних завад з метою зірвати або відтермінувати його атаку (зменшити ефективність), щоб дати можливість іншим засобам знищити цілі. Тобто, спочатку ставимо завади і вже потім стріляємо.

Варто оцінити ефективність використання засобів РЕБ в умовах Нагірного Карабаху. Висновки Пашиняна і його опонентів є тим більш цікавими, якщо взяти до уваги ту обставину, що на теренах усього Нагірного Карабаху вірмени не мали жодної РЛС, яку можна було б вважати сучасною або молодшою за віком ніж 25 років. На одному з відео, оприлюдненому МО Азурбайджану, показано атаку дронів на працюючу в діапазоні УКХ РЛС 5N84 "Оборона-14" (П-14) і це найкраще ілюструє тезу щодо "не викривальних" дронів.

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express
Момент ураження азербайджанського дрона SkyStriker ракетою ПЗРК "Ігла" або "Ігла-С" наприкінці жовтня 2020 року. Це спростовує міф про ніби-то надто малу теплову сигнатуру композитних дронів з електричними двигунами для ракет з інфрачервоним самонаведенням. В даному випадку влучення викликало детонацію бойової головки дрона.

Насамкінець, Азербайджан зі свого боку також використовував у війні засоби РЕБ. І в даному випадку це підтверджені дані-йдеться про комплекс "Гроза-С" білоруського виробництва (КБ "Радар"), призначений для придушення радіозв’язку БПЛА у т.ч. супутникової навігації.

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express
Білоруська станція радіоелектронної боротьби з безпілотними літальними апаратами

Баку також придбав два інших комплекси РЕБ білоруського виробництва. Один з них - "Гроза-6" (розвідка і придушення радіозв’язку). За даними білоруських джерел, цей комплекс розроблено на замовлення Баку, який і профінансував роботи. Версія для ЗС Білорусі має назву Р-934УМ "Гроза".

Які засоби РЕБ і як викристовувались у війні за Нагірний Карабах, Defense Express
Станція перешкод УКВ-радіозв'язку "Гроза-6" від білоруського КБ "Радар"

Другим є мережоцентричний комплекс управління засобами РЕБ "Березина" також від КБ "Радар". Зазначені засоби було впроваджено на озброєння ЗС Азербайджану у 2017-2018 роках.

Раніше Defense Express повідомляв, що компанія ASELSAN уклала контракти на постачання комплексів РЕБ турецькому війську, а також про нові розробки вітчизняної компанії "НВЦ Інфозахист", що розробляє та серійно виготовляє засоби радіоелектронної та радіотехнічної розвідки, яка отримала 2 млн євро закордонних інвестицій на розробку новітнього комплексу РТР та представила його прототип на виставці "Зброя та Безпека-2021", що в серпні ц.р. пройшла в Києві.

Читайте також: ​Перші уроки війни за Карабах: коли високоточна зброя змінює правила гри