xcounter
#

Як ЗСУ відбивають "живі штурми" під Авдіївкою, хоч там рашисти мають до 30 полків та бригад з Т-80БВ та САУ "Тюльпан"

14704
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по окупантам, фото з відкритих джерел
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по окупантам, фото з відкритих джерел

Як на цій ділянці фронту виглядає "ударний кулак" росіян, і як ЗСУ змогли стримати його

Польський портал Defence24 опублікував огляд про хід боїв під Авдіївкою, із тексту якого випливає наступна картина.

Для штурму укріпрайонів ЗСУ біля Авдіївки рашисти використовують переважно підрозділи зі складу так званого "1-го АК", сформованого на тимчасово окупованому Донбасі. Мова зокрема про 1-шу, 9-ту, 114-ту та 200-ту механізовані бригади, 10-ий окремий танковий батальйон на Т-80БВ (який застосовується переважно для стрільби із закритих позицій), 1454-ий стрілецький полк та інші подібні формування, утворені з так званих "частково мобілізованих".

Читайте також: Чи роблять рашисти по 5 тисяч снарядів на день, і як вони "доганяли план" по зброї для війни проти України
Російські окупанти в Україні, фото ілюстративне

Для штурму Авдіївки росіяни також задіяли "добровольчі підрозділи", створені в рамках "прихованої мобілізації" і котрі виглядають доволі "колоритно". Мова зокрема про так званий "спецотряд "Викинг""; так звана "60-та окрема десантно-штурмова бригада "Ветераны"", сформована із так званих "добровольців", і котра носить зображення Путіна на шевронах; так звана "1-ща розвідувальна добровольча бригада "Волки" та 58-ий "окремий батальйон спеціального призначення".

При загальній оцінці "ударного кулака" рашистів під Авдіївкою автори Defence24 посилаються зокрема на оцінку координатора групи "Інформаційний спротив" Костянтина Машовця, за якою на тому відтинку ворог зібрав до 30 з’єднань рівня "полк" та "бригада", із яких 17 – стрілецькі полки та бригади "мобілізаційного резерву" і "територіальної оборони".

Танкісти ЗСУ на позиції, квітень 2023 року, фото - Генштаб

Для артилерійської підтримки цієї "збірної солянки" росіяни під Авдіївкою залучили зокрема 14-ту артилерійську бригаду "Кальмиус" із дивізіонами на САУ 2С4 "Тюльпан", буксируваними гаубицями 2А36 "Гиацинт-Б" та РСЗВ "Ураган", декілька реактивних систем "Торнадо-Г" невстановленої організаційної належності, дивізіон БМ-21 "Град" зі складу 114-ої механізованої бригади, декілька дивізіонів на буксируваних "Гиацинт-Б" та 2С1 "Гвоздика" зі складу інших мехбригад "1-го АК".

Рашисти під Авдіївкою також покладаються на вогневу підтримку від дивізіонів на гарматах МТ-12 "Рапира" та 120-мм мінометів зі складу 87-го полку "1-го АК". При цьому стверджується, що розрахунки "Гиацинт-Б" зі складу бригади "Кальмиус" начебто мають в своєму розпорядженні керовані снаряди "Краснополь", для наведення яких застосовуються БПЛА "Орлан-30".

Знищена техніка рашистів під Авдіївкою, зима 2023 року, фото з відкритих джерел

Ще під час боїв взимку рашисти для штурму Авдіївки намагались застосовувати ротно-тактичні групи (РТг) за підтримки бронетехніки. Але по мірі втрат по танкам, ББМ та живій силі навіть і на цьому відтинку фронту ворог у березні уже перейшов до уже "звичної" тактики "піхотних штурмів" невеликими загонами за підтримки "вогневого валу" артилерії.

Але якщо у випадку з Бахмутом тактика "піхотних штурмів" дала рашистам бодай мінімальний успіх, бо ворог таки "просочився" у місто, то у випадку із Авдіївкою окупанти на даний момент зазнали невдачі. Запорукою такого провалу, як вважають автори Defence24, стала не тільки опора ЗСУ на укріпрайон, де наші захисники змогли буквально "забетонуватись".

Але й також – гнучка взаємодія між частинами ТрО та механізованими підрозділами ЗСУ; активне використання "малої артилерії", як то розрахунки з ПТРК, СПГ-9 чи автоматичними гранатометами, постійне застосування безпілотників різних типів для ведення розвідки та/або "добивання" ворожої бронетехніки скиданням боєприпасів з повітря.

БМ-21 "Град" ЗСУ веде вогонь по окупантам, квітень 2023 року, фото - Генштаб
Читайте також: Як у РФ зараз міфологізують боротьбу з танками у Другу світову і що було насправді