xcounter
#

Чи роблять рашисти по 5 тисяч снарядів на день, і як вони "доганяли план" по зброї для війни проти України

10283
Процес виробництва танкових снарядів типу 3БМ42 "Манго", ілюстративне фото довоєнних часів
Процес виробництва танкових снарядів типу 3БМ42 "Манго", ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо поглянемо на суму запланованих дотацій для російського ВПК, то ситуація стане ще більш цікавішою

Американська аналітична установа Jamestown Foundation виставила публікацію, яка дозволяє скоріше ретроспективно та за дотичними даними оцінити роботу російського ВПК в умовах війни проти України. І там ми можемо побачити зокрема такі дані.

У січні-лютому 2023 року відносно такого ж періоду 2022 року російська промисловість збільшила виробництво за статтями "комп'ютери, електроніка та оптичні прилади" на +12,6%, "інші транспортні засоби та обладнання" - на +17,7%, а от за статтею "хімічне виробництво (без переробки нафти та вугілля)" скоротилось на - 5,8%. Ці дані цілком вкладаються в ту офіційну лінію, яку намагається гнути Кремль – мовляв, форсування військового виробництва дозволяє загалом "тримати на плаву" економіку РФ, зокрема промисловість.

Читайте також: РФ збудує завод для ремонту артилерії замість старого, який знесли під ТРЦ та виробництво вікон
Ешелон нових Т-90М "Прорыв" для російських окупантів, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Але от якщо дивитись на заявлений обсяг фактично поставленої продукції у січні-лютому 2023 року, то тут виходить така картина. Поставки за статтями "комп'ютери, електроніка та оптичні прилади" виросли на +26,1%, "інші транспортні засоби та обладнання" - на +40,7%, а "хімічне виробництво (без переробки нафти та вугілля)" взагалі упали аж на - 26%.

Це показує, наскільки зараз насправді російський ВПК залежний від контрабанди комплектуючих, що офіційно прикривається терміном "паралельний імпорт", і про що в Кремлі насправді воліють не говорити. І також може свідчити про те, що частину продукції військового призначення, яку мали здати у листопаді-грудні 2022 року, рашистський ВПК передав Міноборони РФ уже в січні-лютому 2023 року.

Контрабанда комплектуючих необхідна росіянам зокрема для виробництва ЗРК С-400, фото ілюстративне

Наскільки насправді нерівномірним може бути "паралельний імпорт", свідчить такий приклад. Якщо у січні 2023 року російська промисловість відзвітувала про начебто виготовлення та поставку 4 млн одиниць напівпровідників, то уже в лютому – на -10,3% або до 3,5 млн одиниць, і це з поправкою на «сезонний фактор» (тобто що в лютому всього 28 днів).

А наскільки Кремль готовий покривати різного роду "непередбачувані витрати" для рашистського ВПК, свідчать ось такі цифри – на субсидії для рашистської «оборонки» в 2023 та 2024 роках закладено по 700 мільярдів рублів або ж по 9,5 мільярдів доларів за нинішнім курсом.

На виробництво та поставку одного Ка-52 російському ВПК треба 200 мільйонів рублів дотацій на покриття збитків, фото ілюстративне

Що стосується виробництва танків – Кремль вустами Путіна заявив про план в наступні 3 роки поставити у війська аж 1500 "нових" танків. Вцілому це відповідає заявленій потужності російського ВПК виготовляти нових або модернізувати старих до 50 машин на місяць, але як показує досвід "мобілізаційної модернізації" тих же Т-62, фактичні темпи виробництва відрізняються в суттєво меншу сторону від заявлених.

Тому щоб відзвітуватись про 1500 танків за 3 роки, Кремлю доведеться туди вписувати навіть танки, які пройшли ремонт після боїв проти ЗСУ та були повторно поставлені у війська.

Відновлення та модернізація рашистських Т-62 на потужностях 103-го ремонтного заводу, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

По снарядам – РФ заявляє план до 2025 року збільшити щорічний обсяг виробництва нових або ремонту старих снарядів до 3 млн одиниць на рік із нинішніх 1,7 млн одиниць на рік.

На перший погляд, це виглядає як план Кремля "збільшити виробництво снарядів майже удвічі". Але цю цифру потрібно як мінімум структурувати: очевидно, тут мова про снаряди не тільки 152-мм калібру, але й також 122-мм та 100-мм калібру, можливо – і мінометні постріли калібрів 82 мм та 120 мм, і танкові снаряди калібру 125 мм. Під словом "модернізація старих снарядів" криються по суті спроби відновлення старих іржавих радянських боєприпасів, які доволі часто спрацьовують взагалі "не як треба" - відомо, що відсоток відстріляних снарядів ворога, які не розірвались, вже складає близько 30%.

Відповідно, як у рашистів будуть співвідноситись обсяги виробництва нових снарядів та ремонту старих боєприпасів з радянських арсеналів – питання насправді відкрите. Але якщо редукувати цифру в 1,7 млн нових чи модернізованих снарядів РФ, то це лише підтверджує цифру, яка циркулює в нашому інформпросторі – що власне виробництво росіян дозволяє їм відстрілювати лише до 5 тисяч снарядів на добу, все інше "вигрібається" із залишків радянських арсеналів.

Процес виробництва снарядів на потужностях російського ВПК, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Білорусь таки хоче виробляти той самий "штурмовик МиГ-25": кажуть, що РФ вже передає документацію