xcounter
#

​Як Кремль виправдав раптову перевірку військ та що насправді відпрацьовує армія РФ

РФ підняла по тривозі 150 тисяч військових
РФ підняла по тривозі 150 тисяч військових
1854

Майстер-клас брехні від "зелених чоловічків" про масштабні військові навчання

Кремль вирішив заспокоїти цивілізований світ, який слідкує за раптовою перевіркою збройних сил, яка охопила 150 тисяч військових по всій Росії. Мовляв, масштабні десанти, відбиття удару крилатих ракет, пуски "Искандеров" та перебазування літаків на оперативні аеродроми - то просто навчання протидії бандформуванням.

"На полігонах військових округів, Північного і Тихоокеанського флотів, Повітряно-десантних військ проводяться тактичні навчання. Основним їх змістом є виконання завдань з пошуку, блокування та знищення бандформувань. Розгорнуті корабельні тактичні групи проводять розіграші дій спільно з сухопутними військами по локалізації та знищення бандформувань на морському узбережжі", - пояснив на спеціальному брифінгу для військових аташе заступник міністра оборони РФ генерал-полковник Олександр Фомін.

Читайте також: ​Росія у окупованому Криму закладає вертолітоносец: загроза чи "Прибой" у калюжі
Навчання армії РФ
Навчання армії РФ по всій країні

Проте саме Міноборони Росії вже другий день поспіль інформує про хід навчань, які проходять по всій країні. На момент публікації цього матеріалу було повідомлено про понад 50 епізодів різних навчань, які проходять по всій території Росії із залученням масштабних сил.

Тобто Кремль офіційно повідомляє військовим аташе, що головний "умовний противник" - це бандформування з авіацією, високоточним озброєнням та загальною бойовою потужністю на рівні провідних країн світу.

Навчання армії РФ
Навчання охопили всі роди військ

Тепер дещо про сценарії навчань, які вже дозволяють оцінити, що насправді відпрацьовує армія РФ. Їх можливо згрупувати за декількома тісно пов’язаними напрямами.

Перший - відпрацювання десантних операцій, як повітряних, так і морських. Другий - окремий акцент на протидію ударним безпілотникам та крилатим ракетам. Третій- дії авіації, де відпрацьовуються різноманітні сценарії, від перебазування до знищення кораблів та атак об’єктів, прикритих потужними засобами ППО.

Окремої уваги заслуговує розгортання польових пунктів з єдиною автоматизованою системою управління військами. А також широкого застосування засобів радіоелектронної боротьби, наприклад, повідомляється, що на території Московської, Ленінградської, Калінінградської та Воронезької областей було створено суцільне поле перешкод та завад.

РЕБ РФ
Р-330Ж "Житель" та комплекс РБ-301б "Борисоглебск-2"

Щодо десантних операцій, то на всіх військово-морських флотах пройшли навчання морської піхоти майже за однотипним сценарієм, в яких одночасно відпрацьовуються не тільки сам десант, але і оборона від нього.

Зокрема на Баренцевому морі Північний флот провів навчання за участю 20 кораблів та 3 тисяч військових з висадки десанту та його прикриття силами протичовнових кораблів та ударними літаками МиГ-29 та Су-24.

Навчання армії РФ
Висадка десанту на узбережжя

Аналогічні навчання пройшли у Криму, де тренувались 3 тисячі військових, та на Балтиці - 2 тисячі військовослужбовців армії РФ. На Каспії навчання були трохи скромніші - 700 морпіхів та на Камчатці - 500 бійців, які десантувались на незнайоме узбережжя під повітряним прикриттям перехоплювачів МиГ-31. Зазначимо, що цей літак призначений для знищення літаків противника, а аж ніяк не для вогневої підтримки бійців на полі бою.

Окремо тренувались російські повітряно-десантні війська. Днями у Рязанській області проходить навчання 6 тисяч десантників, які мають по сигналу тривоги завантажитись на літаки, здійснити парашутне десантування з технікою на аеродром противника, втримати його до підходу основних сил, після чого провести форсування водної перешкоди та утримати плацдарм.

Навчання армії РФ
Навчання морпіхів армії РФ

Схожі задачі - повітряне десантування на незнайому місцевість також здійснили підрозділи армійської розвідки загальновійськової армії Західного військового округу РФ. Як підкреслили у російському Міноборони: "військовослужбовці розвідувальних підрозділів провели десантування з літаків військово-транспортної авіації ВКС Росії Ан-12 і Ан-26, а також відпрацювали приземлення на обмежені і непідготовлені майданчики для швидкого введення в бій підрозділів військової розвідки".

Окремої уваги заслуговують навчання, які зараз проходять біля України. Окрім вже згаданого десанту на окупованому кримському узбережжі який прикривали кораблі Чорноморського флоту РФ, на Кубані майже одночасно були проведені навчання оперативних тактичних комплексів "Искандер" та протиповітряної оборони.

Искандер
ОТРК "Искандер"

Перші - провели електронні пуски по цілях на узбережжі, другі - комплексами С-400 та "Панцирь-С1" відбивали удар крилатими ракетами та атаку ударних дронів на об’єкти, що розташовані на узбережжі Чорного моря.

А у 50 км від кордону з Україною, на полігоні Кадамовский у Ростовській області почались навчання 150-ої мотострілецької дивізії, до яких залучено понад 2 тисяч військових та 800 одиниць озброєння та військової техніки.

Навчання армії РФ
Деякі з навчань армії РФ проходить безпосередньо біля України

Атаку ударних дронів також тренувалися відбивати під Волгоградом, де одночасно з цим фронтові бомбардувальники Су-24М відпрацювали удар по наземних об’єктах, які прикриті зенітними ракетними комплексами.

Щодо інших дій авіації, то цікавим епізодом є дії перехоплювачів МиГ-31БМ у Центральному військовому окрузі РФ. Поки одна група знищувала ракети "противника" на висоті у 12 км інші перебазовувались на аеродром у 2,5 тисячах кілометрів де будуть залучені до прикриття дій фронтових бомбардувальників.

МиГ-31БМ
МиГ-31БМ з новою ракетою "Кинжал"

До речі, вже близько 150 літаків та вертольотів 4-ої армії повітряних сил та ППО Південного військового округу перевірено на готовність до перебазування на оперативні аеродроми.

Навчання армії РФ
Фронтові бомбардувальники Су-34

Наостанок, армія РФ вже провела кілька масштабних навчань РХБЗ підрозділів, які відпрацювали деактивацію техніки, а командування ракетних військ стратегічного призначення звітувало, що у всіх гарнізонах завершено комплекс протипожежних заходів, а проїзди для екстрених служб порятунку розчищені.

Водночас аналіз того, на кого направлене відпрацювання армією Росії задач із масштабним залученням флотів, повітряних сил, морпіхів та десантників, залишимо за дужками. Лише нагадаємо, міністр оборони України Андрій Таран зазначив, що наразі "ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адміністративної межі Херсонської області з тимчасово окупованої території АР Крим не виявлено".

Читайте також: Пентагон підтвердив існування "ракети Трампа": вона у 17 разів швидша за звук