xcounter
#

Як ідея втопити USS Tarawa на 40000 тон під час навчань, тим паче таке випадає рідко

16006
Списаний USS Tarawa у 2013 році, архівне фото від USN
Списаний USS Tarawa у 2013 році, архівне фото від USN

Що це має дати американським військовим, і чому це для них рідкісна подія

У 2009 році ВМС США списали легендарний універсальний десантний корабель USS Tarawa, котрий мав повне водозаміщення в 39,96 тисяч тон, довжину корпусу в 231 метр (по ватерлінії) та ширину корпусу в 32,31 метри.

Тривалий час про статус цього корабля, який було введено у стрій ще в 1976 році, не було чітких публічних даних, ходили чутки про можливість переобладнання USS Tarawa. Але тепер по цьому списаному УДК з’явилась нова інформація – його планують потопити під час навчань ВМС США під кодовою назвою RIMPAC 2024, що триватимуть з 26 червня по 2 серпня цього року.

Читайте також: США хочуть, щоб крилата ракета коштувала лише $150 тис замість $2 млн, вже є 4 проекти

Як далі розгортає в своїй публікації портал The War Zone, з однієї сторони складно назвати прямо унікальним випадком, що ВМС США планують втопити USS Tarawa. Тому що, наприклад, під час аналогічних навчань у 2006 році американський флот втопив однотипний УДК USS Belleau Wood (LHA-3) біля Гавайїв, а за якийсь час аналогічна доля може спіткати й інший "сістершіп" - USS Peleliu (LHA-5), списаний у 2015 році.

Але з іншої сторони, тут особливість ситуації полягає в тому, що американським військовим в принципі рідко випадає можливість втопити настільки крупний корабель під час навчань, та зробити відповідні висновки.

Бо, наприклад, найбільш крупним кораблем, який пощастило втопити під час навчань RIMPAC 2020 чотири роки назад, був транспортник USS Durham із повним водозаміщенням 18 тисяч тон.

Зазвичай в якості мішеней вдається використовувати списані фрегати проекту Oliver Hazard Perry, а якщо міркувати категорією "втопити авіаносець на навчаннях", то тут можна пригадати хіба що епізод із потопленням USS America під час навчань у 2005 році, і можливо, це буде останній подібний приклад саме із втопленням авіаносця у відкритому морі.

Потоплення авіаносця USS America під час навчань у 2005 році, архівне фото у відкритому доступі

Оскільки зараз у ВМС США під списання можуть йти авіаносці лише із атомною силовою установкою, як наприклад USS Enterprise, чи USS Nimitz в перспективі, то щодо їх долі може бути лише один варіант, із "екологічних міркувань" - поступова утилізація на верфі.

Слід окремо акцентувати – в американських військових не стоїть завдання просто втопити списаний крупний корабель заради ефектної картинки, тут мета значно складніша. А саме – накопичити дані про те, скільки кораблі того чи іншого класу зможуть протриматись під інтенсивним вогнем противника, ну і відповідно – як багато зусиль може знадобитись ВМС США для того, щоб знищити аналогічні кораблі ворога.

Потоплення УДК USS Belleau Wood (LHA-3) під час навчань у 2006 році, фото - Ste Elmore
Читайте також: Схоже, що Байден не боїться балістичних ракет з РФ, тому має конфлікт з Конгресом