xcounter
#

Хоча авіаносець USS Nimitz прослужить ще мінімум 3 роки, ВМС США вже планують його утилізацію

4676
Американський авіаносець USS Nimitz, серпень 2021 року, фото - Naval Sea Systems Command
Американський авіаносець USS Nimitz, серпень 2021 року, фото - Naval Sea Systems Command

Процес обіцяє бути непростим, бо для утилізації "попередника" USS Enterprise не вистачило навіть 6 років

Військово-морські сили США уже планують, як відбуватиметься процес утилізації атомного авіаносця USS Nimitz, першого в однойменній серії з 12 кораблів цього типу. Поточний бюджетний запит передбачав, що Nimitz лишатиметься в строю флоту мінімум до травня 2026 року, і це було пов’язано із поточними проблемами по вводу в стрій новітнього атомного авіаносця USS Gerald R. Ford.

Для підготовки робіт по утилізації легендарного корабля залучать верф компанії Huntington Ingalls Incorporated (HII) в місті Ньюпорт-Ньюс, єдиної в США, що має досвід будівництва та утилізації атомних авіаносців. Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: Трофейний Т-90А із України може мати "таємничого покупця" в США, бо танк везуть дуже дивно
Американський авіаносець USS Nimitz під час походу в 1978 році, фото - twitter-профіль USS Nimitz (CVN 68)

Найголовніша проблема, яку треба буде вирішити при утилізації авіаносця USS Nimitz – на кораблі стоять два атомні реактори A4W із завантаженим ядерним паливом, елементів з остаточною радіоактивністю на цьому "плавучому аеродромі" вистачає також. Водночас, існуюче законодавство США передбачає, що роботи із такими матеріалами мають відбуватись в першу чергу "з мінімізацією шкоди для довкілля".

Наскільки саме така регуляторна вимога може затягнути процес утилізації атомного корабля, може показати приклад виводу з експлуатації USS Enterprise, першого атомного авіаносця в складі ВМС США. Цей корабель було виведено із складу флоту ще в 2018 році, ядерне паливо із реакторів було вилучено успішно, з авіаносця демонтували також рубку. Але станом на 2023 рік процес утилізації USS Enterprise досі не завершено, справа "зависла в повітрі", бо ВМС США досі не визначились із остаточним варіантом робіт, і з остаточною "ціною питання", що зараз коливається від 0,5 мільярда доларів до 1,36 мільярда доларів.

Авіаносець USS Enterprise прямує на утилізацію до Newport News Shipbuilding, джерело - U.S. Navy photo courtesy of Huntington Ingalls Industries by John Whalen

Перший варіант утилізації USS Enterprise буквально передбачає нічого не робити для утилізації, зберігати корабель в його поточному стані та ретельно вести екологічний моніторинг. Другий – просто продати колишній авіаносець приватному підряднику, який сам проведе утилізацію корабля. Третій та четвертий – по суті комбіновані, де ВМС США беруть на себе утилізацію реакторних відсіків, а приватний підрядник займається утилізацією металобрухту.

Але незалежно від того, із якими складнощами це буде реалізовано, передбачається, що саме досвід утилізації USS Enterprise стане основою для планування робіт по утилізації легендарного атомного авіаносця USS Nimitz.

Поточний прогрес в утилізації USS Enterprise, фото - Huntington Ingalls Incorporated
Читайте також: Слідом за A-10 на "пенсію" відправився й перший E-3​ Sentry