xcounter
#

Як французи вчать бійців ЗСУ в умовах, коли дрони постійно висять над полем бою

4509
Тренування бійців ЗСУ на полігоні у Франції, фото - Laura Kayali, наводить Poilitico
Тренування бійців ЗСУ на полігоні у Франції, фото - Laura Kayali, наводить Poilitico

Що змінилось в програмі навчання українських захисників з урахуванням реалій війни проти РФ

Франція зобов’язалась у 2023 році підготувати до 7 тисяч бійців ЗСУ для ведення боїв в нових умовах, які диктує повномасштабна війна Росії проти України. Для тренувань мають використовуватись полігони на французькій та польській території.

Курс навчання охоплює кілька тижнів, спрямований на збільшення ефективності наших військових на полі бою, а його програма була "переформатована" з урахуванням побажань військового керівництва України. Про це йдеться в публікації Politico.

Читайте також: Leopard 1A5, Bandvagn 206, вантажівки, БК та інше: що в новому пакеті оборонної допомоги від Німеччини
Французькі "колісні танки" AMX-10 в строю ЗСУ, жовтень 2023 року, фото ілюстративне

Журналісти видання розповідають, що змогли побачити на свої очі тренування бійців ЗСУ на одному із секретних навчальних центрів у Франції, точна локація якого не розкривається.

Автори Politico говорять, що їм не дозволили брати інтерв’ю в наших військових з міркувань безпеки, власне як і розкривати кількість бійців, які тренуються в цьому центрі. Але натомість дозволили розповісти про умови, в яких відбуваються навчання.

Цей тренувальний центр французької армії по суті імітує невелике поселення, в якому відпрацьовуються бої в урбанізованій місцевості. Тому, наприклад, інструктори армії Франції вчать наших бійців, що при переміщеннях в таких умовах потрібно максимально короткий час перебувати на вулиці, натомість одразу ж шукати укриття в будівлях.

Навчальний табір для тренування бійців ЗСУ на полігоні у Франції, фото - Laura Kayali, наводить Poilitico

З поправкою на побажання нашої сторони, французькі інструктори також додали такі елементи, як постійне "зависання" дронів на полі бою, та інтенсивна робота артилерії та гранатометів ворога. Аби привчити наших захисників битися в умовах, коли постійно "прилітатиме" від рашистів.

Крім того, французи додали такий специфічний момент, як трупи тварин на полігоні, щоб відтворити такий фактор, як постійний трупний запах на полі бою. Для комунікації між інструкторами та нашими бійцями використовуються жінки-перекладачки, які постійно знаходяться на полігоні під час тренувань.

Французька гаубиця TRF1, такі артсистеми вже передавались ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для самих французів проводити тренування бійців ЗСУ в нинішніх умовах – це одна із форм накопичення власного досвіду для сучасної війни. Тим більш, що наші військові теж підказали своїм французьким колегам кілька важливих деталей: наприклад, що штурмувати траншеї краще в садових, а не в тактичних черевиках; і що росіяни риють значно вужчі окопи, аніж спочатку собі "відміряли" французькі військові для організації навчального центру.

Також показовою була деталь, що французьким інструкторам та нашим бійцям заборонили обмінюватись контактами, щоб не створювати "відчуття прив’язаності".

Французька бронемашина VAB в строю ЗСУ, жовтень 2022 року, скрін-шот з відео прес-служби Десантно-штурмових військ ЗСУ
Читайте також: Прототип для Shahed-136 був створений у ФРН ще в 1980-х роках під назвою DAR