xcounter
#

Хто б подумав, що в Боснії та Герцеговині є десятки тисяч тон "зайвих" снарядів та 100 Д-30

9302
M60A3 боснійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
M60A3 боснійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як так вийшло, що на Балканах досі є величезний арсенал необлікованої зброї

Уряд Боснії та Герцеговини (БіГ) 9 квітня 2024 року прийняв рішення дозволити продаж "надлишкової" техніки та боєприпасів, які досі зберігаються на складах цієї країни та є "надмірними" для її війська. Одним із мотивів такого рішення, як йдеться в публікаціях різних ЗМІ, стало зокрема те, що на складах БіГ наразі обліковується аж 31 тисяча тон різних боєприпасів, хоча для потреби місцевої армії треба лише 7 тисяч тон.

Крім того, просто зберігати надлишкову зброю та боєприпаси для Боснії та Герцеговини є затратним в плані фінансів. По суті, величезний (але необлікований) арсенал чекає своєї черги на утилізацію аж 14 років, а уряд БіГ при цьому вимушений витрачати гроші на складування того,щоб в теорії міг би продати.

Читайте також: РФ для удару по Трипільській ТЕС використала найновіші Х-69 і це гірше за "Кинжал"
США передають додаткові HMMWV для армії Боснії та Герцеговини, 2021 рік, фото з відкритих джерел

Однак, як далі розповіло в своїй публікації "Радіо Свобода", окремий парадокс полягає в тому, що наразі саме Міноборони Боснії та Герцеговини не має зведених даних, скільки боєприпасів і техніки може бути на зберіганні, бо відповідні цифри просто не були сформовані, коли підрозділи мусуманської та християнської складових країни були зведені в єдине військо.

Вказується лише цифра, що тут мова про те, що на свій баланс Міноборони БіГ могло прийняти до 100 тисяч одиниць стрілецького та інших видів озброєння.

На цьому тлі навіть парадоксальним може виглядати посилання на дані The Military Balance 2023, але так ми зможемо побачити хоча б те, що в Боснії та Герцеговини може значитись як "обліковане" озброєння, і якого розміру там армія, щоб для неї надлишковою була настільки значна кількість боєприпасів.

Тренування військовослужбовців армії Боснії та Герцеговини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори цього довідника стверджують, що чисельність армії БіГ наразі складає 10,5 тисяч військовослужбовців, зведених у 3 легкопіхотні бригади, одну бригаду вогневої підтримки та одне логістичне командування.

У розпорядженні цих підрозділів офіційно є 45 танків M60A3, 20 бронетранспортерів M113A2, 60 самохідних ПТРК різних типів та 224 артсистеми різних типів, зокрема 100 гаубиць Д-30, 24 РСЗВ APRA-40 та 100 мінометів калібру 120 мм.

Якщо ж пошукати дані загалом про арсенал, який взагалі могла отримати Боснія та Герцеговина, то можемо знайти у відкритому доступі цифри за 2005 рік, та побачити наступну картину. На той момент в складі війська Республіки Сербської було 137 танків та 148 ББМ різних типів, 500 артсистем різних типів та навіть вісім ОТРК "Луна-М". Мусульмано-Хорватська Федерація мала в своєму розпорядженні 189 танків та 164 бронемашини різних типів, майже 900 артсистем різних типів.

M60A3 боснійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Французька Eurenco вкладає 500 млн євро у збільшення виробництва пороху та зарядів