xcounter
#

Допомога Німеччини Україні озброєнням: скорочена, скасована чи залишається у силі - розбираємось

1978
У Німеччині вже почались політичні перегони (всі фото: Bundeswehr)
У Німеччині вже почались політичні перегони (всі фото: Bundeswehr)

Німеччина у 2024 році виділила рекордні 8 млрд євро на допомогу Україні та дійсно навряд зможе підтримувати такий темп надалі

Вже декілька днів поспіль вкрай гарячою темою залишається питання надання Німеччиною допомоги озброєнням Україні. Причиною став намір німецького уряду скоротити бюджетні витрати. І хоча ситуація починає нагадувати блокування надання допомоги з боку США, ситуація та наслідки рішень у Німеччини будуть дійсно іншими.

Почати варто з того, що джерелом інформації про плани відправити допомогу Україні "під ніж" є публікація німецького видання FAZ з опорою на власні інсайди, отримане урядове листування та коментарі від політиків. З боку Defense Express у цій ситуації можемо лише зазначити, що у будь-якому випадку мова йде не про поточну допомогу, а про плани на наступний 2025 рік та подальші періоди.

Читайте також: У США через 6 років нарешті зробили те, заради чого створювався новий легкий танк M10 Booker

Більше того, наразі це лише плани, які перебувають під перехресним політичним вогнем та вже стали заручниками передвиборчих процесів. Справа в тому, що до парламентських виборів у Німеччини залишилось трохи більше року, вони мають пройти у вересні-жовтні 2025 року. А в умовах, коли Берлін виходить на річний трек безпосередніх виборчих перегонів та набиття балів перед виборцями, варто пам'ятати, що різноманітні заклики та висловлювання німецьких політиків на тему допомоги Україні необхідно пропускати через певний "фільтр".

бундесвер

Наразі, за даними німецького видання, можливо говорити про те, що розширення затвердженої допомоги для України вже поставлено на паузу. Наприклад, намір профінансувати для України ще один ЗРК IRIS-T, який у Берліні хотіли надати після цілеспрямованої атаки РФ по дитячій лікарні Охматдит, не був реалізований і це зобов'язання взяла не себе Норвегія.

Але все що вже замовлено - буде поставлено. При цьому Німеччина доволі давно практикує надання озброєння шляхом замовлення озброєння у виробників, а не передачею із власних стройових запасів. За останній час надання озброєння зі складу Бундесверу здебільшого торкалось передачі ЗРК Patriot та ракет до нього, а все інше озброєння у валовій кількості замовлялось у виробників.

Враховуючи те, що виконання контрактів це про 1-2 роки, то замовлене у 2024 році озброєння буде надходити до 2026 року. Інша справа, що на 2025 рік кількість грошей, які поки планує витрати Берлін на допомогу Україні зброєю, планується зменшити до близько 4 млрд євро. І це доволі суттєве падіння, бо на 2024 рік було заплановано близько 8 млрд євро. Тобто за середньо-песемістичним сценарієм, Україна все одно може розраховувати на 4 млрд євро на наступний 2025 рік, які будуть витрачені на німецьке озброєння, що в основному надійде у 2026-27 роках.

бундесвер

Щоправда, надалі у планах Берліна продовження скорочення допомоги Україні зі зменшенням на рівні 2026 року до 3 млрд євро, а у 2027 та 2028 - по 0,5 млрд євро. До цих років також слід додавати 1-2 роки, які підуть на реалізацію постачань.

Але у Берліна є ще одна можливість фінансування допомоги для України. Замість використання своїх власних бюджетних коштів спрямувати доходи від заарештованих російських активів на виробництво зброї для України. Варто нагадати, що країни G7 конфіскували таких активів на 260 млрд євро. Але з них у Німеччини офіційно лише на 3,95 млрд євро. Інша справа, якщо на це підуть заарештовані активи у всьому ЄС. Бо найбільша частка з них у Бельгії 190 млрд євро. Їх депозитарій Euroclear у 2023 році отримав з них 4,4 млрд євро відсотків.

Так чи інакше наразі більш предметно та на основі фактів, а не інсайдів, можливо буде вести мову щодо надання Німеччиною допомоги озброєнням лише після того, як бюджетний процес у Бундестазі перейде до стадій голосувань. Бо до цього мова йде лише про пропозиції.

Читайте також: У Польщі один з генералів занепокоєний "зоопарком" бойових літаків: які є два кращі сценарії