xcounter
#

До бою готовий лише один з шести кораблів: у Великобританії проблема з власним флотом есмінців

1852
Есмінець HMS Defender Type 45
Есмінець HMS Defender Type 45

У Великобританії кажуть, що така ситуація – це серйозна операційна проблема

Лише один з шести есмінців Type 45 Королівського флоту Великобританії доступний до розгортання. Про це на цьому тижні заявив міністр оборони країни Джеремі Куїн.

З п’яти есмінців Type 45, що наразі неспроможні виконувати бойові задачі, чотири знаходяться на різних стадіях обслуговування або ж модернізації.

Читайте також: Британський авіаносець Queen Elizabeth йде у похід: на корабель вантажать бомби до F-35
HMS Diamond есмінець
HMS Diamond

Водночас ще один корабель, HMS Diamond, зіштовхнувся з технічними проблемами на початку липня цього року, коли супроводжував авіаносну ударну групу під керівництвом Королівського флоту, що прямувала в Індо-Тихоокеанський регіон.

Тому єдиним діючим есмінцем у флоті Великобританії наразі залишається HMS Defender, який допомагає забезпечити прикриття авіаносцю HMS Queen Elizabeth та іншим бойовим кораблями групи, до якої входять, зокрема, американські та голандські кораблі.

Разом з тим, голова парламентського комітету з оборони Великобританії Тобіас Еллвуд заявив, що ситуація з есмінцями Type 45 – це операційна проблема: "HMS Defender – тепер наш єдиний діючий корабель Type 45. Якщо у цього корабля будуть проблеми з двигуном, які ми спостерігали у сімействі Type 45, тоді наша ударна група авіаносця буде вимушена спиратися на союзника з НАТО. Це дійсно вказує на те, що нам потрібен більший флот".

За його словами, з урахування національних та міжнародних зобов’язань Великобританії "неприйнятно, щоб доступність Type 45 тепер обмежувалася одним кораблем".

До речі, саме проти есмінця HMS Defender РФ здійснила провокацію у водах України, коли, як мінімум, вони заявили про те, що їх Су-24 виконав "попереджувальне бомбометання" по курсу прямування британського корабля.

Читайте також: Літаки з британського авіаносця HMS Queen Elizabeth проводять польоти над Чорним морем