xcounter
#

Для нових штурмів на Сході рашисти вигребли навіть раритет БТР-90, і це дуже дивно

44078
Російський БТР-90, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський БТР-90, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут мова про дуже рідкісні машини, які так і не вироблялись серійно для армії РФ

У відкритому доступі з’явились зображення, з яких випливає - для формування штурмових груп, які в останні кілька днів ходили в наступ на Сході України, російські окупанти використали навіть одну чи кілька рідкісних бронемашин типу БТР-90.

Якщо знати "біографію" цих ББМ, то виглядає взагалі феєричним той факт, що рашисти вирішили використати настільки рідкісні бронемашини у боях проти ЗСУ.

Читайте також: Польща поставить нову лінію, яка дозволить робити додатково 54 САУ Krab на рік

Оскільки тут мова про ББМ, яку армія РФ формально прийняла на озброєння ще у 2008 році, але в серійне виробництво так і не пішла, тому що російське Міноборони буквально слідом зацікавилось "аналговнєтом" під назвою "Бумеранг" та серійним виробництвом БТР-82А.

Рашистський БТР-90 на Сході України, жовтень 2023 року, зображення з відкритих джерел

З того, що можна знайти у відкритому доступі, то можемо дізнатись, що орієнтовно кілька одиниць БТР-90 передсерійного виробництва могло "застрягти" на одній із баз зберігання армії РФ.

Розробником БТР-90 був "Горьковский автомобильный завод", а серійним виробником мало бути підприємство "Арзамасский машиностроительный завод». Розробка цієї бронемашини стартувала ще у 1994 році, на державні випробування БТР-90 вийшов у 2004 році, старт серійного виробництва планувався на 2011 рік.

Від аналогічних машин російської розробки БТР-90 відрізнявся достатньо високою масою – 22 тонни, і значно покращеним рівнем протимінного захисту. Також – доволі потужним озброєнням, в набір якого входить 30-мм автоматична гармата 2А42, кулемет 7,62 мм та АГС-17, протитанковий комплекс "Конкурс-М".

Російський БТР-90 у 2008 році, зображенння архівне, джерело - btvt_info

За своїми характеристиками БТР-90 виглядав машиною потужною, але Міноборони РФ тоді обрало менш раціональні проекти. Тому на зараз БТР-90 виглядає скоріше одиничним раритетом, під який не вибудована інфраструктура обслуговування. Але цікаво, що влітку 2022 року американські військові "засвітили", що використали під час своїх навчань саме імітацію під БТР-90. Тепер, як виявилось, така імітація була дуже обгрунтована.

Раніше Defense Express розповідав також про те, що у вересні 2023 року армія РФ використовувала вже навіть БМП-1У, вкрадені у Грузії в 2008 році. Що в свою чергу виглядало як те, що війська окупанта демонструють все більше непрямих ознак нестачі бронетехніки в своєму строю.

До цього російські окупаційні війська уже демонстрували інший кейс із використанням техніки, яка була формально прийнята на озброєння армії РФ, але так і не пішла в серійне виробництво. І тут мова саме про САУ "Вена", майже усі наявні екземпляри яких були у свій час продані Азербайджану.

Армія США використовує імітацію БТР-90 під час навчань влітку 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: США мають наступника M113 під назвою AMPV, та хочуть туди поставити ЗРК малої дальності