xcounter
#

Польща поставить нову лінію, яка дозволить робити додатково 54 САУ Krab на рік

3632
Польські САУ Krab в заводському цеху, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські САУ Krab в заводському цеху, ілюстративне фото з відкритих джерел

Обсяг затрат на цей проект і строк реалізації виглядають дуже показовими

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час візиту до міста Глівіце в п’ятницю 13 листопада 2023 року заявив про рішення виділити 800 мільйонів злотих на рекапіталізацію заводу Bumar-Labedy, що дозволить за кілька років запустити в роботу нову виробничу лінію з очікуваною потужністю випуску в 54 додаткові самохідні артустановки Krab калібру 155-мм на рік.

Відповідна угода між підприємством HSW та урядом Польщі була укладена сьогодні, та дозволить збільшити можливості польського ОПК по виробництву вітчизняних артилерійських систем. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: ХАМАС почав бити по Ізраїлю далекобійними "Аяш-250", ЦАХАЛ застосував "Пращу Давида"
Польські САУ Krab ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо декілька важливих акцентів у цій історії. Почнемо з того, що це дуже показовий приклад, що особливо в поточних безпекових умовах уряд Польщі збільшує інвестиції у виробництво власного озброєння, в даному випадку САУ Krab калібру 155-мм навіть за тих умов, коли є можливості та ресурси для відносно швидкого імпорту ОВТ.

В даному випадку, мова про уже наявний контракт на 212 південнокорейських САУ К9 для Війська Польського, поставка яких має відбутись до 2026 року. І тут варто пригадати про той цікавий факт, що для польських військових імпортна К9 виявилась простішою в опануванні, аніж вітчизняний Krab.

САУ Krab польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, сам факт затрат на рівні 800 мільйонів злотих або еквівалент орієнтовно в 200 мільйонів доларів за поточним курсом, віддачу від яких в плані запуску виробництва САУ Krab польський уряд очікує лише "за кілька років" - свідчить про те, що особливо зараз інвестиції в розвиток оборонного сектору не може відкладати жодна країна в світі. Бо очікуваний результат від вкладення грошей буде за кілька місяців чи навіть років.

Раніше ми також розповідали про те, що на прикладі між Польщею та Словаччиною виявилось, що польський ПЗРК Piorun сьогодні коштує 1,8 млн євро, Mistral 3 чи RBS 70 NG — ще дорожче.

САУ Krab, фото ілюстративне
Читайте також: США мають наступника M113 під назвою AMPV, та хочуть туди поставити ЗРК малої дальності