xcounter
#

Де розміщене і як виглядає виробництво Су-57, та чи можна його дістати нашими БПЛА

9346
Виробництво Су-57, архівне фото з відкритих джерел
Виробництво Су-57, архівне фото з відкритих джерел

Що треба розуміти про спроможності росіян виготовляти такі літаки

Після новини про перше в історії ураження рашистського Су-57 на аеродромі "Ахтубинск", цілком логічно поставити питання про те, а чи можна тоді "дістати" дронами місце виробництва літаків цього типу. Ну і заодно "бонусом" - а в чому могла полягати логіка удару по Су-57, окрім того, що це дорогоцінний та рідкісний зразок рашистського озброєння.

Насправді з другим аспектом тут буде розібратись найпростіше усього. Головне управління розвідки в своєму повідомленні підкреслювало, що російські Су-57 є зокрема носіями крилатих ракет типу Х-69, які були використані для знищення Трипільської ТЕС у квітні 2024 року.

Читайте також: Що відомо про Су-57, вперше уражений на аеродромі "Ахтубинск"
Схема гіпотетичого розміщення ракет типу Х-69 у внутрішньому відсіку винищувача Су-57, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Так виходить, що при ударах по критичній інфраструктурі один Су-57 міг завдати не меншої шкоди, аніж один стратегічний бомбардувальник Ту-95МС.

Відповідно, уразити цей літаючий "аналоговнєт" без чіткої класифікації є настільки ж рівнозначним в плані селекції цілей, як і уразити стратегічний бомбардувальник.

Що стосується місця виробництва Су-57, то тут все набагато складніше. Річ у тім, що рашистські літаки цього типу виготовляються на авіазаводі у місті Комсомольск-на-Амурі, що на Далекому Сході, аж за озером Байкал. Уже ця географічна обставина виключає можливість удару безпілотниками по цьому ворожому авіазаводу, оскільки тут мова про відстань порядка 8000 кілометрів від державного кордону України.

Виробництво Су-57, архівне фото з відкритих джерел

Але тут виникає цікавий момент про "вузькі місця" в структурі російського ВПК. Росіяни виготовляють Су-57 на тому ж авіазаводі, де розгорнуто виробництво і Су-35С, іншого їх "аналоговнєта".

Коли рашисти в 2020 році розгортали лінію по виробництву Су-57, вони не стали будувати нові цехи, вони просто поставили більшу кількість стапельного обладнання у наявні приміщення, і заодно спробували прискорити темпи виробництва за рахунок покращення ефективності роботи персоналу авіазаводу.

Виробництво Су-57, архівне фото з відкритих джерел

Скоріш за все, росіяни навіть не розраховували, що їм після лютого 2022 року доведеться в авральному порядку хоч якось поповнювати втрати в авіації, отримані від дій нашої ППО. Відповідно, ворогу довелось зосередитись на більше саме на поточному виробництву саме Су-35С, темпи по якому склали 7 літаків у 2022 році та 10 літаків у 2023 році. Хоча і виробництво Су-57 продовжувалось також, темпами в кілька "бортів" на рік.

Можливо з часом Сили оборони України таки знайдуть спосіб, як дістати авіазавод в Комсольску-на-Амурє, розташований за понад 8 тисяч кілометрів від кордону України, і на котрому виготовляють одразу два важливі зразки рашистської авіатехніки.

Виробництво Су-57, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Словенія модернізує свій патрульний корабель, отриманий від Росії за борги СРСР