xcounter
#

Чи можна із M142 HIMARS знищити корабель, бо це знадобиться ЗСУ під час боїв за Крим

8271
 M142 HIMARS Армії США веде вогонь по кораблю-мішені під час тренувань SINKEX Balikatan 2023, фото - U.S. Marine Corps photo by Sgt. Samuel Fletcher
M142 HIMARS Армії США веде вогонь по кораблю-мішені під час тренувань SINKEX Balikatan 2023, фото - U.S. Marine Corps photo by Sgt. Samuel Fletcher

США та союзники вже насправді над таким експериментують, і про це ми розповімо нижче

Портал Naval News розповідає, що Армія США та збройні сили Філіппін провели вправу SINKEX Balikatan 2023 як складову спільних навчань на випадок можливого вторгнення Китаю.

Під час цієї вправи американці та філіппінці тренувались, чи зможуть вони втопити за допомогою берегової артилерії "корабель умовного противника", роль якого виконував корвет BRP Pangasinan (PS-31) філіппінських ВМС. Цей корабель був збудований в часи Другої світової, США його передали Філіппінам ще у 1948 році, і цей корвет був списаний лише в 2021 році.

Читайте також: Коли ранок починається з бавовни: БПЛА уразив найбільшу нафтобазу в окупованому Севастополі
Філіппінський корвет BRP Pangasinan (PS-31), фото - Philippine Navy

Для цих стрільб був залучений артилерійський полк армії Філіппін, озброєний артустановками ATMOS 2000, M-71 Soltam та M101, а от Армія США – виділила батарею M142 HIMARS.

Парадокс в тому, що американці не змогли нормально відстрілятись по кораблю-мішені Pangasinan, бо HIMARS бив по наперед заданим координатам, а списаний корвет знесло течією. Але сама спроба виглядає як мінімум цікаво, особливо в тому контексті, що такими імпровізаціями займається саме американська армія як найбільш передова у світі.

M142 HIMARS веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що це аж ніяк не перший факт подібних стрільб. Як раніше розповідав Defense Express, у червні 2022 року Румунія проводила стрільби із HIMARS по морським цілям, як із такої собі заміни радянського протикорабельного комплексу П-15. Програма таких тренувань не розкривалась, але тут цікавим є сам факт, що такий експеримент провела країна-наш сусід, учасник НАТО в Чорноморському регіоні.

Цілком ймовірно, що подібні експерименти із стрільбою M142 HIMARS по морським цілям триватимуть і далі. Їх результати будуть вкрай корисні ЗСУ особливо на тому етапі, коли вже будуть бої за звільнення Криму, і всі залишки Чорноморського флоту РФ треба буде послати вслід за їх флагманом – крейсером "Москва".

M142 HIMARS веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Майже п’ять мільярдів на ракети для HIMARS та M270: скільки GMLRS можна зробити за ці кошти