xcounter
#

Чи може РФ збивати супутники на орбіті й наскільки це результативно

4102
Чи може РФ збивати супутники на орбіті й наскільки це результативно

Кремль знову нагадав, що вміє збивати супутники, але "рожеві мрії" Москви можуть розбитися об сувору реальність

Час від часу РФ намагається заявити про те, що готова перенести бойові дії у космос та збивати космічні апарати. В останній раз про це днями зробив представник російського МЗС Костянтин Воронцов на засіданні комітету Генасамблеї ООН.

При цьому зазначив, що Захід активно використовує супутники для того, щоб допомагати Україні і робить це через приватні компанії.

Читайте також: Чи дійсно РФ може збивати супутники: роздуми після фейку про знищення Starlink Ілона Маска

"Колеги, напевно, не зовсім усвідомлюють, що подібна діяльність, по суті, є опосередкованою участю у збройних конфліктах. Квазіцивільна інфраструктура може виявитися "законною метою" для удару у відповідь", - заявив Воронцов.

Скоріш за все під терміном "квазіцивільна" мається на увазі мережа телекомунікаційних супутників Starlink від SpaceX. Вони активно використовуються у світі, а в Україні взагалі відіграють вкрай важливу роль та фактично дозволили створити ефективну мережу захищеного зв'язку на передовій, яку неможливо задавити засобами РЕБ.

Також під ці терміни можливо "підтягнути" супутники які здійснюють знімки Землі від компаній Maxar, Planet Labs, ICEYE та інших фірм, які забезпечують якість зображення на порядок вище ніж військові розвідувальні супутники РФ до працездатності яких взагалі доволі велика кількість питань.

Випробування А-235 "Нудоль", ілюстративне фото довоєнних часів

Водночас РФ дійсно може знищувати супутники на орбіті. У 2021 році були проведенні випробування комплексу протиракетної оборони "Нудоль", який 15 листопада минулого року знищив ракетою А-235 непрацюючий супутник "Космос-1408" "Целина-Д". Він знаходився на орбіті з параметрами 465х490 км, яка вища за орбіту МКС. Через його руйнування утворилась "хмара" уламків, яку у NASA визнали, як загрожуючу безпеці станції та перевели екіпаж МКС у стан повної готовності до евакуації.

Але насправді це не є якоюсь унікальною можливістю. Більше того, РФ активно пасе задніх у цьому питанні. Бо у США ще у 70-х роках були на озброєнні ракети Thor, у 80-х з'явились ракети для літаків F-15 ASM-135 ASAT, однією з яких реально був збитий супутник.

Запуск ракети ASM-135 ASAT з винищувача F-15, ілюстративне зображення з відкритих джерел

А зараз на озброєнні США стоїть протиракета SM-3 з практично доведеною можливістю знищення супутників. У 2007 році аналогічні випробування успішно провів Китай, а у 2019 році - Індія.

Тому на питання чи може РФ збити, наприклад, супутник Starlink, які знаходяться на кругових орбітах з висотою від 540 до 570 км - можливо дати стверджувальну відповідь. Але проблема для РФ в тому, що мережа Starlink зараз складається з понад ніж трьох тисяч супутників.

Тобто від втрати одного Starlink, по факту, не зміниться абсолютно нічого. А щоб завдати реальну шкоду мережі компанії SpaceX необхідно збити сотні, якщо не тисячу супутників. І стільки ракет "Нудоль" у РФ немає та навряд взагалі колись буде. По-перше, поки про прийняття на озброєння цього комплексу нічого не відомо. По-друге, навіть виключно з "ідеологічної" точки зору така високовартісна система протиракетної оборони хоча і може знищувати супутники, але не призначена для цього. Бо її головне призначення - знищення ядерних боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет.

Водночас не виключений сценарій, який свого часу активно обговорювали ще у часи СРСР. Мовляв, можливо вивести декілька ракет типу "Протон" з десятками тонн звичайного дробу, й тоді всі супутники на орбіті будуть знищенні.

Запуск рашистської ракети-носія "Протон", ілюстративне фото з відкритих джерел

Попри те, що все значно складніше і для реалізації цього необхідно буде здійснити далеко не один пуск на різні орбіти з різними нахилами, але в теорії це цілком можливий сценарій через так званий Синдром Кесслера.

Його суть полягає у тому, що кожне знищення космічного об'єкта призводить до появи нової порції уламків, які зіштовхуються з іншими супутниками та створюють ще більше уламків і так далі, поки все навколоземний космічний простір не буде заповнений одними уламками. Що логічно призведе до того, що людство може забути про будь-які космічні проекти на доволі довгий час.

Водночас що буде, якщо РФ все ж таки спробує збити навіть приватний супутник? В цій ситуації це буде аналогічно випадку знищенню цивільного корабля у міжнародних водах, якщо, наприклад, це буде супутник SpaceX, то американського.

Випробування А-235 "Нудоль", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: "Ядерні" ракети РФ відслужили своє, можуть не злетіти і "червона кнопка" не допоможе