xcounter
#

Британія списала аж 900 танків Chieftain та 420 Challenger 1, але може бути до 180 Challenger 2 "в резерві"

64154
Британський танк Challenger 1, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британський танк Challenger 1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що зараз взагалі у країн НАТО із запасом наявних танків та можливістю виготовляти нові

Якщо не враховувати потенціал США і Туреччини, то країни НАТО загалом мають вкрай невелику кількість танків у своєму розпорядженні, і доволі часто по суті втратили потужності для виготовлення нових машин.

Щоб ці потужності поновити, треба окреме політичне рішення цих країн, та мінімум кілька років цілеспрямованих зусиль по відновленню виробничих ланцюжків та/або перепроектування існуючих ОБТ під нові вузли та агрегати.

Читайте також: Бельгійці покажуть цікавий Leopard 1A5 з безпілотною баштою, але чи треба для ЗСУ

Наявна кількість танків та промислова база насправді настільки мала, що цього буде недостатньо навіть для мобілізаційного розгортання у випадку "великої війни", не кажучи уже про поповнення втрат, неминучих під час повномасштабної війни. І це все є свідченням того, що на оборонних потужностях більше не можна економити, навіть якщо це обіцяє короткострокові вигоди. Про це йдеться в огляді польського порталу Defence24.

Chieftain (фото: Peter Trimming)

Велика Британія

Наприклад, як розповідають автори видання, та сама Велика Британія, батьківщина танка як виду зброї після завершення "Холодної війни" списала дуже велику кількість ОБТ. Зокрема, до 1995 року були списані усі 900 танків Chieftain, котрі відзначались гарним рівнем бронювання і були озброєні 120-мм гарматою, а до 2001 року – також були списані аж 420 танків Challenger 1, майже усі з яких були продані до Йорданії.

Натомість в період з 1994 по 2009 рік BAE Systems для британської армії виготовила 386 ОБТ Challenger 2, і також – 22 навчальні танки, і до 60спеціалізованих машин. Але далі, під час боїв в Іраку британці втратили лише 1 танк цього типу, а в 2010-2014 роках – списали одразу аж 43 машини, посилаючись на те, що Challenger 2 начебто простіше утилізувати, аніж відремонтувати.

Британські Challenger 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

З поправкою на ті самі 14 танків, які Велика Британія передала Україні, в британської армії може зараз бути до 328 танків Challenger 2, із яких 101 – на зберіганні.

При цьому автори Defence24 й далі оперують цифрою, що британське військо має на озброєнні саме 227 танків, із яких модернізувати планують лише 148. В сумі так і виходить, що у резерві в британців може бути до 180 танків Challenger 2, котрі в теорії придатні до використання. Але ж проблема в тому, що власне виробництво танків Британія ліквідувала ще в 2009 році.

Франція та Італія

У випадку з Францією ситуація виглядає ще більш специфічно. Для французької армії всього було виготовлено 406 танків Leclerc, із яких 222 – перебувають в стройових частинах, а інші 184 – стоять на базах консервації, і використовуються виключно як "донори запчастин".

Виробництво ОБТ Leclerc зупинилось в 2007 році. Компанія Atelier de Construction de Roanne зберегла технологічну лінію для випуску "Леклерків", але її перезапуск в роботу обійдеться дорого. І це саме той рівень затрат, коли потрібно ухвалювати окреме політичне рішення.

Leclerc під час навчань ORION23 у травні 2023 року, фото – Armee de Terre

У випадку з Італією ситуація взагалі виглядає так – протягом 1997 – 2005 років було виготовлено лише 200 ОБТ Ariete C1, програма модернізації має охопити лише 125 таких машин, а інші 75 – ймовірно "підуть під ніж" як "донори запчастин"; а італійські політики вважають за доцільніше не поновлювати випуск своїх танків, а купити в Німеччині одразу 250 Leopard 2.

Італійські ОБТ Ariete C1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Німеччина

В свою чергу, Німеччина у свій час для бундесверу виготовила майже 2,2 тисяч танків Leopard 2 різних модифікацій, із яких в строю залишилось тільки 328 танків (переважно модифікації A6), і ще укладено контракт на поставку +105 машин.

Німеччина по суті єдина із європейських країн НАТО, що зберегла можливість самостійно виготовляти танки, але ця можливість вкрай обмежена через різного роду фактори.

Leopard 2A4, фото - Bundeswehr

Наприклад, корпуси та башти для нових "Леопардів" формуються взагалі на заводі МЕТКА в Греції. Завод KMW у Мюнхені продовжує працювати успішно. Але, як порахували у Defence24, місячний обсяг виробництва зараз складає 1-2 нові Leopard 2A7 та 1-2 нові Leopard 2A8.

Раніше Defense Express писав про те, що у 1980-х роках США робили по 75 M1 Abrams у місяць, а тепер виходить лише по 12.

Процес виготовлення M1 Abrams на заводі General Dynamics в Лімі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як "гниє" ціла бригада Leopard 2A4, рашисти чавлять своїх на китайських всюдиходах та інші новини тижня від Defense Express