xcounter
#

БПЛА як "підкріплення" патрульних літаків: Велика Британія уже це робить, Україні – також варто

2536
"Туманний Альбіон" використає дрон Protector для підкріплення своїх протичовнових літаків P-8
"Туманний Альбіон" використає дрон Protector для підкріплення своїх протичовнових літаків P-8

Збройні Сили України поки що не мають патрульних літаків, що можуть уражати надводні та підводні цілі. Тому - слід активніше використовувати Bayraktar TB2 на службі ВМС України

Велика Британія зараз фактично відроджує свою протичовнову патрульну авіацію Королівських ВМС, до кінця 2021 року британські військові авіатори мають отримати усі дев’ять замовлених літаків P-8 Poseidon.

Однак у британському оборонному відомстві вважають, що цього мало, аби повноцінно захищати береги "Туманного Альбіону", мовляв – треба як мінімум 16 таких патрульних літаків.

Читайте також: "Вкрали" ідею для нашого "Нептуна": РФ провела в Чорному морі стрільби ПКР по наведенню з БПЛА
У серпні 2021 року британський P-8A виконав першу торпедну стрільбу по навчальній цілі

Тому – на додачу до наявних літаків «Посейдон», Королівські ВМС також планують використовувати безпілотні літальні апарати MQ-9B SkyGuardian (британська версія американського дрона MQ-9A Reaper), пише портал UK Defence Journal.

Називаються такі аргументи "за". MQ-9B SkyGuardian може брати до 1,7 тонн бойового навантаження, тому може уражати усі типи цілей під час війни на морі – як надводні кораблі, так і підводні човни. MQ-9B SkyGuardian може перебувати у повітрі до 27 годин, а значить – може і забезпечити довготривале патрулювання визначеної акваторії.

Військово-морські теоретики у всьому світі тільки починають задумуватись про використання БПЛА для ведення військових операцій на морі

Звісно, усі свої теоретичні викладки по темі сумісного використання "класичних" патрульних літаків та безпілотних літальних апаратів для ведення операцій на морі.

Але з іншої сторони, Україні теж би не завадило використовувати подібні теоретичні викладки для посилення рубежів в Чорному та Азовському морях.

Ан-26 Морської авіації ВМСУ

Морська авіація ВМСУ досі не має патрульних літаків, що можуть знаходити та уражати надводні та підводні цілі.

Натомість – морська авіація нашого флоту має безпілотники Bayraktar TB2, що можуть виконувати довготривале патрулювання акваторії, і можуть також атакувати надводні цілі, навіть якщо їх бойове навантаження не перевищує 150 кілограмів.

Єдиний протичовновий літак морської авіації України Бе-12 ще з 2019 року стоїть на перманентному ремонті

Очевидно, нашим морським авіаторам доведеться робити ставку саме Bayraktar TB2, поки оборонна промисловість України не може запропонувати для нашої морської авіації нові патрульні літаки, на заміну наявним Ан-26 або ж Бе-12.

Комплекс Bayraktar TB2 Військово-Морських Сил України
Читайте також: Кремль вдосконалює тактику морських десантів: що це означає для України