xcounter
#

Велика Британія після 10 років перерви відродила свою протичовнову авіацію

2957
Британський літак P-8A виконав торпедну стрільбу по навчальній цілі
Британський літак P-8A виконав торпедну стрільбу по навчальній цілі

У 2010 році Туманний Альбіон списав свої протичовнові літаки Nimrod, і з того часу не мав чим боротись проти субмарин РФ

У 2010 році Міноборони Великої Британії прийняли рішення списати всі наявні 21 літаки типу Nimrod замість модернізації, із такого мотиву – якщо від цих літаків відмовитись, то вдасться зекономити 2 мільярди фунтів стерлінгів за 10 років.

Британський патрульний та протичовновий літак Nimrod MRA4

Хибність таких розрахунків 2014 рік, коли РФ окупувала Крим і перейшла до втілення своїх відверто агресивних планів, не тільки на Сході України чи в Чорному морі, але й також в акваторії Середземного моря. Британським ВМС було потрібно активізувати свою діяльність, зокрема – активніше виводити на бойове чергування свої атомні підводні човни-носії балістичних ракет типу Vanguard.

Читайте також: Туреччина спустила на воду перший корвет Ada для ВМС Пакистану
Британський атомний підводний човен-носій балістичних ракет типу Vanguard, фото ілюстративне

На цьому моменті власне й виявилась прогалина, яка виникла після списання флоту літаків типу Nimrod – прикривати вихід атомоходів у море банально нема чим, розповідає у своїй публікації портал Defence24.

Тому, наприклад, Велика Британія наприкінці 2014 року та в 2015 році була вимушена просити у своїх союзників допомогу "протичовного" характеру, і біля берегів країни позмінно патрулювали три літаки P-3 Orion ВМС США, один літак Dassault Atlantique 2 ВМС Франції та патрульний літак CP-140 Aurora ВПС Канади.

Російські субмарини регулярно виконують патрулювання біля берегів Великої Британії

У тому ж 2015 році британське Міноборони прийняло рішення закупити 9 протичовнових літаків P-8A Poseidon MRA1, вартість закупівлі – 3,87 мільярди доларів. На даний момент поставлено уже 5 літаків, інші чотири літаки – мають надійти до кінця 2021 року.

Цікаво, що британські "Посейдони" формально входять до складу ВПС, а не до складу морської авіації ВМС.

Перший британський патрульний літак P-8A Poseidon MRA1 вийшов на перше своє патрулювання у серпні 2020 року

Втім, мало просто купити протичовнові патрульні літаки, потрібно також і організувати навчання екіпажів, щоб вони освоїли свої "борти", і лише після того – можна говорити про відродження власної протичовнової авіації.

Останні декілька місяців британські авіатори цим власне і займались. Кульмінацією їх зусиль стали навчальні стрільби, проведені 6 серпня цього року. Під час цих навчань британський P-8A Poseidon MRA1 успішно відстріляв по імітованій цілі легку торпеду Mark 54. І ця подія означала, що Велика Британія після 10 років перерви відродила власну протичовнову авіацію.

Британський патрульний літак P-8A Poseidon MRA1 заходить на посадку, фото ілюстративне

Читайте також: Ще одна "домівка" для італійських F-35B: десантний корабель-"авіаносець" Trieste вийшов на перші ходові випробування