xcounter
#

Білорусь висунула БТГр, розгортає спецпризначенців та тероборону - офіційний Мінськ звинувачує Україну та НАТО

Загальна кількість збройних сил Білорусі 45 тисяч осіб
Загальна кількість збройних сил Білорусі 45 тисяч осіб
7800

Білоруська армія станом на сьогодні вже "у полях", фіксується додаткове переміщення сил, а заяви Мінська стаю все гострішими

Загроза нападу з боку Білорусі та безпосередня участь офіційного Мінську на боку РФ нікуди не зникла, як би того не хотілось. Зокрема ще на початку травня білоруська армія розпочала раптові навчання.

Як тоді звісно підкреслювали у Мінську, "не несуть жодної загрози ні для європейської спільноти в цілому, ні для сусідніх країн". Але пройшов тиждень і риторика змінилась. Зокрема начальника генерального штабу армії Білорусі генерал-майора Віктор Гулевич заявив, що прямо зараз країні загрожує НАТО та Україна і тому приймаються відповідні рішення.

Читайте також: Опубліковано перехоплення панічних розмов рашистів з катерів "Раптор", потоплених біля Зміїного
армія Білорусі
Основу армії Білорусі формують 10-тисячні сухопутні війська

Зокрема, на думку офіційного Мінська, Білорусі загрожує навчання Defender Europe та інші військові навчання у Східній Європі, збільшення авіаційного угруповання НАТО в країнах Польщі та Балтії, а також поява в Середземному та Балтійському морях угруповання, що несе крилаті ракети.

Саме тому, відповідно до офіційної заяви: "в рамках другого етапу перевірки сил негайного реагування на Західний та Північно-західний операційні напрямки висунуто батальйонно-тактичні групи". А для їх прикриття висуваються підрозділи протиповітряної оборони, ракетних військ та артилерії.

Водночас протягом останніх двох діб білоруський проект спротиву окупації демонструє, що переміщення техніки проходить і у бік кордону з Україною.

переміщення техніки Білорусь
Інформація про переміщення військової техніки Білоруссю

Щодо України, то міноборони Білорусі зробило наступну заяву:

"Створене Збройними Силами України угруповання на Південному операційному напрямку загальною чисельністю до 20 000 осіб також вимагає від нас реакції. З метою забезпечення безпеки Республіки Білорусь на Південному напрямку сили підрозділів сил спеціальних операцій розгорнуті на трьох тактичних напрямках".

армія Білорусі
Білорусь має на озброєнні понад 500 танків та близько 1000 БМП

Також з 10 травня 2022 року у західних областях Білорусі - Брестській та Гродненській здійснюється формування територіальних військ Кобринського та Лідського районів відповідно. Із запасу на військові збори планується призвати близько 430 осіб після чого вони мають розпочати виконання завдань з охорони та оборони важливих об'єктів. Зазначимо, що Кобринський район безпосередньо межує з Україною.

Також доволі цікавим може бути те, що ці заяви були зроблені після зустрічі самопроголошеного президента країни з вищим військовим керівництвом, яка була присвячена держоборонзамовленню.

Під час неї Лукашенко кинув фразу, "військова операція РФ в Україні багато чому нас навчила. З першого її дня я вимагав вивчати уроки цієї війни та визначитись, яка війна буде в Білорусі". Також варто нагадати, що "раптова перевірка" військ проходила за легендою відпрацювання дій та забезпечення військ, які діятимуть на незнайомих ділянках місцевості в умовах мінливої обстановки.

У будь-якому випадку дозвіл Мінську на дії РФ зі своєї території вимагає від України розуміти, що спільний 1000-км кордон є небезпечною зоною з якою знову може вдертися орда для того, щоб спробувати повторити різанину у Бучі.

Читайте також: Пекельне відео, як ТРО знищили найновіший Т-90М "Прорив" - розбираємо по кадрах