xcounter
#

Спроба друга: Мінськ розпочав раптові військові навчання - оцінка мети та сил армії Білорусі

Спроба друга: Мінськ розпочав раптові військові навчання - оцінка мети та сил армії Білорусі
5175

Армія Білорусі розпочала раптові навчання, розбираємось з тим, яка загроза та чи може це бути частиною значно більшого плану

У Білорусі, з 4 квітня, йде раптова перевірка збройних сил, яка поступово охопить значну частину білоруської армії. Під час цієї перевірки, як повідомляє міноборони країни, "військові частини та підрозділи мають відпрацювати питання приведення в бойову готовність, здійснення маршу в призначені райони та виконання навчально-бойових завдань".

У Мінську вже підкреслили, що ці навчання "не несуть жодної загрози ні для європейської спільноти в цілому, ні для сусідніх країн". Але прям у тому самому повідомленні зазначено, що підняті на навчання війська діятимуть на незнайомих ділянках місцевості в умовах мінливої обстановки, буде проведене переміщення великої кількості техніки, а окрема увага буде приділена забезпеченню.

Читайте також: Як британським ПЗРК Martlet знищують рашиські дрони "Орлан-10" - якісне відео

На жаль, Україна 24 лютого вже бачила до чого призводять "навчання, які не направлені проти жодної країни". Більше того, конфігурація та легенда навчань дають чітке уявлення про відпрацювання марш-кидків на значні відстані по території противника. Фактично це повторення того, що намагалась зробити армія РФ на початку вторгнення до України із відомим результатом.

Причин для проведення навчань з такою легендою дійсно не так і багато. Або у міноборони Білорусі вирішили перевірити практичну можливість таких марш-кидків взагалі. Або підіймають свої війська та переміщують техніку у райони зосередження перед наступом. Також не виключено, що це просто реакція Мінська на навчання країн НАТО у Польщі - Defender Europe 2022 та Swift Response 2022 за участю близько 18 тисяч військових.

У будь-якому випадку сховати реальні наміри у Мінська не вийде, бо країни НАТО на постійній основі ведуть повітряну розвідку та моніторинг вдовж кордонів з Білоруссю і "бачать" її наскрізь у прямому сенсі слова.

Водночас необхідно нагадати, що всі збройні сили Білорусі - 45 тисяч осіб. Але з них сухопутних військ - 10,7 тисячі, до яких можливо додати ще 5,9 тисячі сил спеціальних операцій. Реальний бойовий склад - звісно менший. Для розуміння, західне угрупування армії РФ під Києвом налічувало, орієнтовно, до 18 тисяч бойового складу.

Враховуючи те, що про жодні масштабні переміщення сил армії РФ назад до Білорусі не повідомлялось, то навряд зараз у Мінську вважають, що можуть самотужки повторити, те що не вийшло в елітних російських військових частин.

Цілком можливо, що оголошення таких навчань є лише елементом значно масштабнішого плану, який намагається реалізувати Кремль. Він може дійсно включати проведення мобілізації не тільки у РФ, а й на всіх підконтрольних територіях, включно із Білоруссю та "ПМР".

Принаймні, кількість "розмов" про нібито плани Путіна на 9 травня оголосити мобілізацію населення стає доволі загрозливою для того, щоб оцінити і такий сценарій подій.

Читайте також: Польські танки для України виявились найновішою модернізацію T-72M1R від 2019 року (відео)