xcounter
#

Bayraktar TB2 для Польщі: міністр оборони країни натякнув на закупівлю турецьких ударних БПЛА

885
Турецький ударно-розвідувальний безпілотник Bayraktar TB2
Турецький ударно-розвідувальний безпілотник Bayraktar TB2

Польща може стати ще однією країною, яка придбає турецькі безпілотники Bayaktar TB2

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у своєму акаунті в Twitter опублікував фото безпілотного літального апарату з текстівкою "Скоро будуть гарні новини... стежте за оновленнями!".

Немає жодних сумнівів, що безпілотник на фото – це турецький Bayraktar TB2, тож Маріуш Блащак, ймовірно, своїм повідомленням натякає на те, що Польща невдовзі придбає турецькі ударно-розвідувальні БПЛА Bayraktar TB2.

Читайте також: У РФ не хочуть, щоб Україні постачали Bayraktar TB2: погрожують переглянути співробітництво з Туреччиною

Придбання турецьких безпілотників, швидше за все, стане результатом польської програми закупівлі тактичних безпілотних літальних апаратів середньої дальності під назвою Gryf ("Гриф").

Так, ще у листопаді минулого року польське видання Defence 24 повідомляло про те, що у рамках програми Gryf Інспекцією з озброєнь влітку 2020 року була завершена аналітична та концептуальна фаза, а відповідні документи мали б бути відправлені безпосередньо у Міністерство національної оборони Польщі.

Bayraktar TB2
Один з українських "Байрактарів"

Також повідомлялося, що в листопаді минулого року розпочалася "фаза перемовин з потенційними постачальниками безпілотних тактичних систем середньої дальності Gryf", які, серед усього, "мають розпізнавати цілі за будь-яких погодних умов та нести керовану зброю".

Зрештою, після цього у ЗМІ з’явилися і непідтверджені повідомлення про перемовини з турецькою стороною щодо безпілотників.

Водночас навіть якщо Польща дійсно невдовзі придбає турецькі безпілотники, багато питань щодо цієї угоди наразі залишаються відкритими, зокрема щодо термінів постачання та питання "полонізації" турецьких систем.

Разом з тим, згідно з інформацією, що була представлена ще у 2018 році, у рамках програми Gryf планується закупити 6 систем (кожна з чотирьох планерів та постів управління) у 2020-2022 роках. Але ця цифра може бути збільшена з огляду на ефективність турецьких безпілотників як під час війни у Нагірному Карабаху, так і в Сирії і Лівії.

Читайте також: Росія хоче збивати "Ланцетами" українські Bayraktar TB2: чергова брехня про "першу в світі" зброю (аналіз)