xcounter
#

ATACMS не дістане по аеродромам з Ту-95МС, які нам для цього треба ракети

6123
Пуск ракет ATACMS по рашистам в ніч на 17 жовтня 2023 року, скрін-шот з відео
Пуск ракет ATACMS по рашистам в ніч на 17 жовтня 2023 року, скрін-шот з відео

Якого типу далекобійні ракети нам треба просити у США, щоб убезпечити наші міста від стратегічної авіації РФ

У нашому інформаційному полі можемо спостерігати певний нелогічний парадокс, коли йде мова про те, що треба добитись від Білого Дому прямого дозволу на застосування оперативно-тактичних ракет ATACMS для ударів по території РФ з тим, щоб убезпечити нашу цивільну інфраструктуру від нових ударів стратегічної авіації рашистів.

Безумовно, наша країна має змагатись за те, щоб знімати усі наявні бар’єри по застосуванню наявного озброєння для відсічі агресору, в тому числі й на території РФ. Але тут проблема в тому, що ATACMS для захисту наших міст від Ту-95МС та інших ракетоносіїв ворога – недостатньо, м’яко кажучи.

Читайте також: Рашисти показали, як Т-72 переробляють на БТР-сараї, чому саме такі рішення
Демонстрація повного завантаження із восьми Х-101 на Ту-95МС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такий висновок прямо випливає навіть з того, якщо просто порівняти показники по дальності та відстані: найдосконаліші ракети ATACMS у версії M57 можуть бити на дальність максимум 300 кілометрів; водночас аеродроми "Енгельс" та "Саваслейка", котрі виступають пунктами базування для стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та носіїв аеробалістичних ракет "Кинжал" літаків МиГ-31К відповідно – знаходяться в діапазоні 700 кілометрів від державного кордону України.

Водночас, аеродром "Оленья", котрий наразі виступає основною базою стратегічної авіації РФ при масованих ударах по нашій країні – це уже за 1800 кілометрів від нашого державного кордону.

Тобто як не крути, але варіанту дістати ракетами ATACMS по летовищам російської стратегічної авіації і так знищувати самі носії замість боротись з ракетами в нашому небі – нема.

Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може запускати Tomahawk та SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army

Однак дозвіл застосовувати ATACMS по території РФ все рівно потрібен, наприклад щоб вчасно бити по угрупуванням російських військ, що можуть "нависати" над Північчю нашої країни або ж переміщуватись до лінії активних бойових дій.

А якщо говорити про типи далекобійних ракет, які нам можуть допомогти убезпечитись від ударів стратегічної авіації РФ, то тут варто окреслити рамку так.

В ідеальному варіанті варто було б просити, вимагати або ж пропонувати купити в США далекобійні ракети Tomahawk у варіанті під наземне базування. Тим більш, що сама Армія США має відповідні системи під назвою Typhon в строю з 2023 року, щоправда кількість батарей цього комплексу обмежена лише двома одиницями.

Але цей варіант на то й ідеальний, щоб ставити його в ракурсі "проси максимум, і отримаєш те, що реально можна отримати". В даному випадку варіантом про "реально можна отримати" може бути запит на передачу або купівлю далекобійних ракет AGM-158B JASSM-ER, які мають дальність пуску до 900 кілометрів, і ними можна буде діставати хоча би до аеродромів "Енгельс" та "Саваслейка".

Читайте також: Що це можуть бути за ракетні двигуни до CRV-7, понад 80 тисяч яких Канада планує передати Україні