xcounter
#

Армію Білорусі планують збільшити майже вдвічі: наскільки це реальний сценарій та скільки займе часу

Армію Білорусі планують збільшити майже вдвічі: наскільки це реальний сценарій та скільки займе часу
2355

Збільшити армію з 45 до 80 тисяч для Білорусі може виявитись вкрай важкою задачею

Збройні сили Білорусі заплановано збільшити до 80 тисяч осіб, таку інформацію оприлюднив Генеральний штаб ЗСУ, який також зазначив, що комплектування військових частин буде йти шляхом розконсервації озброєння та військової техніки, яке перебуває на базі зберігання.

Фактично мова йде про збільшення чисельності армії Білорусі ледь не вдвічі. Справа в тому, що за Military Balance 2021 загальна чисельність білоруських збройних сил становила 45 тисяч осіб.

Читайте також: Окупанти вирішили більше не використовувати "Раптори" для рейдів на Зміїний

Вочевидь розширення на 35 тисяч військових пов'язано із формування південного оперативного командування у Білорусі, яке було анонсовано невизнаним президентом Лукашенко. Таке посилення, звісно, передбачатиме формування нових з'єднань та військових частин. Більше того, це повернення на рівень, приблизно, 2010-х років, коли білоруська армія мала близько 73 тисячі особового складу.

Армія білорусі

Звісно шлях збільшення кількості збройних сил може йти за різними сценаріями. Починаючи від створення повноцінних механізованих бригад, завершуючи формуванням піхотних полків з призовників.

Але якщо мова буде йти про повноцінне формування нових сил, які за своїми можливостями не будуть відрізняти від наявних, то це потребуватиме формування, орієнтовно: до п'яти повноцінних механізованих бригад, однієї артилерійської бригади, низки полків та окремих батальйонів протиповітряної оборони, розвідки, РЕБ, інженерних, забезпечення тощо. А також пропорційне збільшення повітряної компоненти.

Армія білорусі

Тобто, вкрай умовно, необхідно збільшити кількість танків, бойових та інженерних машин, а також іншого озброєння, якщо говорити апроксимовано, на 3/4 від наявного. І реалізувати такий масштабний план у короткостроковій перспективі у Мінська навряд вийде. Фактично це завдання на роки, які потребуватиме значного збільшення витрат на військо.

І в цих умовах одним з небагатьох реалістичних сценаріїв є збільшення виключно "живої сили", з легким озброєнням та мінімально необхідною кількістю легкої бронетехніки. Такий сценарій дозволяє збільшувати армію, але таке збільшення штатної чисельності не призводить до пропорційного підйому боєздатності збройних сил загалом.

Армія білорусі

Та навіть при формуванні "легких піхотних бригад" все одно постають величезні задачі з розміщенням, забезпеченням, формуванням кадрової основи з досвідчених офіцерів, які мають бути переведені з інших підрозділів. Тобто навіть в такому форматі задача не вирішується у рамках "місяців".

Читайте також: Швеція посилить берегову оборону України протикорабельним комплексом RBS 17