xcounter
#

"Американський есмінець Ross та наш катер "Прилуки" дійшли до Керчі": на жаль, це лише російський фейк

2381
Есмінець USS Ross (DDG -71) взагалі не покидав акваторію Одеського порту
Есмінець USS Ross (DDG -71) взагалі не покидав акваторію Одеського порту

Схоже, Кремль хоче заздалегідь дискредитувати будь-які спроби спільного проходу кораблів України та НАТО, які мають засвідчити належність Криму нашій країні

Портал The Drive пише: цієї ночі ресурси MarineTraffic та VesselFinder показали, що начебто до Керченської протоки рухається тактична група в складі американського есмінця USS Ross та українського патрульного катера "Прилуки".

Схоже, ми тут знову маємо епізод так званого GPS-спуфінгу. Бо в реальності, як відзначає портал, корабель USS Ross фізично не покидав межі акваторії порту "Одеса", де цей корабель стоїть зараз для підтримки навчань Sea Breeze-2021.

Читайте також: F-35B із британського авіаносця відпрацювали "умовне знищення" кораблів РФ
Американський есмінець USS Ross зайшов у Чорне море 26 червня цього року

А від Defense Express варто додати, що патрульний катер "Прилуки" зараз в принципі не може виконати перехід ні в яку точку наших територіальних вод, бо цей корабель зараз проходить доковий ремонт на Миколаївському суднобудівному заводі.

Наголосимо, що це – аж ніяк не перший випадок GPS-спуфінгу, котрий відображає фейкові "проходи" кораблів НАТО водами Криму до Керченської протоки.

Патрульний катер "Прилуки" ВМС України зараз стоїть в доку Миколаївського суднобудівного заводу

Як раніше розповідав Defense Express, за даними ресурсу Marinetraffic виходило, що 18 червня цього року британський есмінець HMS Defender та голандський фрегат HNLMS Evertsen начебто виконали прохід із Одеси до окупованого Севастополя і назад, хоча ці кораблі увесь цей час стояли біля причалів порту Одеса.

І за тим же Marinetraffic виходило, що американський есмінець USS Laboon того ж 18 червня взагалі пройшов Керченську протоку, хоча цього корабля у цьому районі взагалі не було.

Американський есмінець USS Laboon, британський есмінець HMS Defender та голандський фрегат HNLMS Evertsen проводять спільні навчання в Чорному морі, 19 червня 2021 року

За принципом "кому вигідно" цілком можемо допустити, що за цими епізодами GPS-спуфінгу стоїть РФ.

Мета дій Кремля – заздалегідь дискредитувати як для "своєї", так і "зовнішньої" аудиторії (зокрема в Україні) будь-які реальні спроби демонстративного проходу кораблів НАТО та ВМС України водами біля берегів Криму.

Російський Су-30СМ із підвішеними ракетами "повітря-поверхня" виконує провокативний проліт над фрегатом HNLMS Evertsen, фото - Міноборони Нідерландів

Тим більш, як показує, в інформаційному протиборстві зараз виграє той, хто заявив про епізод першим, і рівень значущості заяви аж ніяк не залежить від рівня інтенсивності реального епізоду.

Як приклад – учора із повідомлення Міноборони Нідерландів стало відомо, що 24 червня цього року окупаційні сили РФ в Криму провели провокації проти голландського фрегату HNLMS Evertsen, котрий начебто був помічений біля Керчі.

Пара російських Су-30СМ із підвішеними ракетами "повітря-поверхня" виконують провокативний проліт над фрегатом HNLMS Evertsen, фото - Міноборони Нідерландів

На цей раз росіяни діяли злагодженіше, аніж 23 червня в епізоді з британським есмінцем.

Наприклад, на малій висоті над HNLMS Evertsen пролітали Су-30СМ із підвішеними ракетами класу "повітря-поверхня", протикорабельні ракети Х-31 та/або протирадіолокаційні ракети Х-58.

Ракетний корвет "Ингушетия" Чорноморського флоту РФ

При цьому голландський фрегат знаходився також під пресингом російського ракетного корвета "Ингушетия" з тактичним номером 630, до набору озброєння котрого входить вісім ракет "Калибр".

Але цей епізод набув значно меншого резонансу, аніж епізод із невдалими провокаціями РФ проти британського есмінця HMS Defender: минуло все-таки п'ять днів, вийшов завеликий часовий лаг.

Офіцер голландського фрегату HNLMS Evertsen спостерігає за діями росіян, фото - Міноборони Нідерландів
Читайте також: РФ виведе з окупованого Криму найстарішу субмарину Чорноморського флоту