xcounter
#
У відповідь на загострення ситуації на лінії розмежування на Донбасі РНБО ухвалила таємне рішення / Фото: МОУ

Таємне засідання РНБО: стріляти у відповідь та сценарії повернення окупованих територій Донбасу

У відповідь на загострення ситуації на лінії розмежування на Донбасі РНБО ухвалила таємне рішення / Фото: МОУ
3801

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Президента України Володимира Зеленського, яке відбулось в п’ятницю, 19 лютого ц.р., обговорили питання, що пов’язані з загостренням ситуації в зоні Операції об'єднаних сил та ухвалили таємне рішення щодо перегляду сценаріїв щодо дій на Донбасі

Про це повідомив Секретар РНБО України Олексій Данілов по завершенні засідання у п’ятницю.

Ухвалені рішення щодо ситуації в зоні Операції об’єднаних сил були обговорені в режимі "таємно", тому не можуть бути деталізовані і розголошені, сказав він.

Читайте також: Олександр Сирський: Бойова підготовка – це основа боєздатності війська
Таємне засідання РНБО, Загострення на Донбасі, повернення окупованих територій, Defense Express
За словами Олексія Данілова, йдеться про повернення до рішення РНБО від 5 грудня 2019 року, коли розглядали п’ять сценаріїв розвитку подій на Донбасі. Тепер їх мають переглянути / Фото: УНІАН

Зокрема, члени РНБО заслухали доповіді Головнокомандувача Збройних Сил України Руслана Хомчака, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковника Кирила Буданова, Голови Служби зовнішньої розвідки України генерал-лейтенанта Валерія Кондратюка про ситуацію в зоні проведення Операції об’єднаних сил.

Таємне засідання РНБО, Загострення на Донбасі, повернення окупованих територій, Defense Express
19 лютого 2021 року на своєму засіданні РНБО ухвалила ряд важливих рішень у сферах військової, енергетичної та державної безпеки / president.gov.ua

"На жаль, останнім часом фіксується різке збільшення випадків порушення режиму припинення вогню, активізація диверсійної і снайперської діяльності зі сторони збройних формувань Російської Федерації, гинуть українські військові - все це вимагало негайного реагування з боку керівництва держави", - зазначив О. Данілов.

Водночас Олексій Данілов повідомив, що "є ситуація повернення до рішення РНБО від 5 грудня 2019 року, на якому розглядалося п’ять сценаріїв, які запроваджувалися на окупованій території Донецької і Луганської областей". "Зараз усі ці п’ять сценаріїв будуть підніматися, і відповідним структурам, посадовим особам дано доручення Президентом України переглянути всі ці речі, за необхідності зробити нові редакції, нові поправки", - наголосив секретар РНБО України.

Таємне засідання РНБО, Загострення на Донбасі, повернення окупованих територій, Defense Express

Також Олексій Данілов заявив, що кожен командир має приймати власне рішення в межах своєї компетенції і може дати наказ про вогонь у відповідь у зоні проведення ООС.

"Кожен командир відповідає за своїх підлеглих, кожен командир має приймати власне рішення в межах своєї компетенції. Якщо мова йде про загрозу життя військових – кожен командир має право прийняти рішення про відкриття вогню у відповідь. У разі небезпеки нашим військовим – рішення приймаються миттєво", - сказав він.

За словами секретаря РНБО України, президент Володимир Зеленський дав доручення головнокомандувачу Збройних сил України Руслану Хомчаку, міністру оборони Андрію Тарану, першому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони України Михайлу Ковалю, представнику Офісу президента Роману Машовцю тримати питання щодо ситуації у зоні ООС на контролі.

Крім того, в ході засідання РНБО України, окрім питань у сфері військової безпеки було розглянуто і ряд важливих питань у сферах енергетичної та державної безпеки.

Нагадаємо, що з початку 2021 року за наслідками загострення ситуації на лінії розмежування, лише від снайперського вогню на Донбасі загинули п'ятеро військовослужбовців: троє у січні та двоє у лютому. В одних випадках люди гинули на місці, в інших – від поранень у госпіталях. Такої щільності снайперского вогню не було вже давно, надто ж – після підписання нового режиму "тиші" 27 липня 2020-го.

Таємне засідання РНБО, Загострення на Донбасі, повернення окупованих територій, Defense Express

Також моніторинг ситуації на фронті показує, що кількість обстрілів збільшується місяць до місяця, а у порівнянні з початком перемир’я, кількість обстрілів збільшилася втричі. У січні не було жодного дня, коли б українські позиції або населені пункти не обстрілювали.

На цьому тлі, на Донбасі бойовики значно посилили інтенсивність заходів бойової підготовки. Зокрема, мова йде про підготовку снайперів. Як повідомляє Міністерство оборони України з посиланням на Головне управління розвідки, заходи бойової підготовки контролюються комісіями генерального штабу (Москва) і штабу Південного військового округу (Ростов-на-Дону) ЗС РФ.

Раніше Defense Express повідомляв, що Сухопутні війська ЗСУ у 2020 році збільшили кількість повністю боєготових військових частин , а танкісти Сухопутних Військ ЗСУ відпрацьовують наступальні бої. Також у Сухопутних військах ЗСУ зробили висновки з конфлікту довкола Карабаху , визначивши, що їм потрібні сучасні АСУ, ударні безпілотники, засоби ППО та РЕБ.

Читайте також: Олександр Сирський: Армія повинна бути завжди готова до перемоги!