xcounter
#

ЗСУ таки можуть отримати Leopard 1A5, і ці танки можуть дати не тільки Німеччина чи Бельгія

12328
Данські Leopard 1A5-DK, архівне зображення з відкритих джерел
Данські Leopard 1A5-DK, архівне зображення з відкритих джерел

Наші західні союзники працюють над тим, щоб зміцнити ЗСУ західною бронетехнікою не тільки в якісному, але й в кількісному плані також

Портал OLFI.DK стверджує, що уряд Данії хоче відновити та передати Україні декілька десятків своїх Leopard 1A5-DK, що стоять зараз на зберіганні в німецької фірми Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), що у місті Фленсбург. Зараз озвучується такий план, що протягом наступних 3 місяців Данія може відремонтувати та віддати ЗСУ 20 танків Leopard 1A5-DK, ще 40 машин – в наступні 6 місяців, при загальній кількості 99 танків цього типу на зберіганні в FFG.

Від Defense Express додамо, що поки невідомо – намір Данії передати нам Leopard 1A5 виключає плани по передачі нам данських Leopard 2 (данська армія має 44 танки цього типу), чи ж не виключає. Але тут варто відзначити сам процес, що країни Заходу як наші союзники почали активно працювати над тим, щоб передати нам не лише новіші Leopard 2, але й "відмобілізувати" старіші Leopard 1A5, що за своїми характеристиками вцілому дорівнюють нашому Т-64БВ.

Читайте також: Німецький Leopard 1A5 для ЗСУ: мотлох чи дійсно потрібний нині танк - детальний огляд
Танки Leopard 1A5 на зберіганні в німецькому Фленсбурзі, фото - dpa/Constanze Emde

Наприклад, раніше у ЗМІ були повідомлення про те, що Німеччина просила в Бразилії танкові снаряди до Leopard 1A5 та отримала відмову. Що в свою чергу означає, що Берлін таки перейшов до свого наміру відновити протягом 8 місяців та передати Україні 80 танків цього типу. Тим більш, що Reuters уже стверджує про те, що німецький уряд таки прийняв офіційне рішення відремонгтувати й дати ЗСУ танки Leopard 1A5.

Окрім того, зараз між Міноборони Бельгії та приватною компанією OIP тривають запеклі та важкі "торги" по темі того, за якою ж ціною Брюссель зможе викупити близько 50 танків Leopard 1A5, щоб зміцнити ЗСУ. Бо спочатку керівництво OIP за відновлення та передачу просило по півмільйона євро за один танк, але згодом "заломило" ціну вже до 1 мільйона євро. І схоже, що тут вкотре "третейським суддею" виступить Велика Британія, що уже взяла на себе викуп зі складів OIP до 20 САУ M109 (а за деякими повідомленнями – і до півсотні бронетранспортерів M113).

Данський Leopard 1A5-DK, архівне зображення з відкритих джерел

Навіть якщо Leopard 1A5 може викликати скепсис "застарілістю" своїх характеристик, тут головним є сам процес – країни Заходу наполегливо працюють над тим, щоб дати Україні достатньо танків не лише для контрнаступу весною, але й для повної перемоги над рашистами.

Читайте також: Німецьке ЗМІ стверджує, що Берлін та Лондон можуть дати для ЗСУ танки Challenger 1