xcounter
#

У Туреччині виникли несподівані проблеми з випуском нового танку Altay

Компанія-виробник ВМС скорочує штат і має проблеми з фінансами
ОБТ Altay
ОБТ Altay
4429

Провідний виробник бронетехніки, турецько-катарське підприємство BMC потерпає від браку коштів і почало скорочувати штат. Це при тому, що ВМС має багатомільярдний контракт на виробництво першого турецького танку нового покоління Altay. Проблеми почалися після того, як у ВМС змінився власник.

Про неподіване ускладнення ситуації у компанії BMC повідомило профільне американьке видання Defense News. У матеріалі кореспондента з Анкари стверджується, що компанія перебуває у стадіі скорочення персоналу, працівники побоюються подальшого масового звільнення або можливої неоплачуваної відпустки.

ВМС
Серед іншого, нові бронемашини ВМС з Туреччини постачалися до армії Катару

Деякі виробничі підрозділи переходять з трьох змін на день до однієї зміни. Будівництво нового заводу з виробництва бронетехніки у Карасі, на північному заході Туреччини, зупинено з фінансових причин. Субпідрядники скаржаться на несплачені рахунки. BMC також припинила виробництво свого цивільного вантажного автомобіля Tuğra.

Читайте також: Завод імені Малишева планує презентувати двигун для турецького танка Altay та продати велику партію двигунів Пакистану
Tuğra
Вантажівки Tuğra від ВМС

"Приплив грошових коштів слабкий, щоб підтримувати функціонування корпоративного рівня", - зізнався один із представників BMC. "Ми сподіваємося, що це лише тимчасова ситуація".

Інший представник BMC поклав провину на величезні борги компанії на момент поглинання. "Ми взяли на себе борги, які стали викликом для управління", - сказав він. "Компанії потрібні нові та значні контракти".

Altay
Танки Алтай на виставці у Туреччині

BMC має політично суперечливу історію.

У 2014 році компанія бізнесмена Етема Санджака Es Mali Yatırım Danışmanlık придбала компанію BMC, тодішнього національного лідера з виробництва автомобільної техніки та бронемашин, за 350 мільйонів доларів. На той BMC мала невиплачені борги колишнього власника на суму у 75 мільйонів доларів.

Турречина зробила ставку на опанування виробництва широкої лініки зразків авто і бронетехінки

У публікації стверджується, що Етем Санджак є наближеною особою до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, був його помічником, працював у вищих радах правлячої Партії справедливості та розвитку (ПСР). Ще 100 мільйонів доларів у BMC проінвестував Таліп Озтюрк, далекий родич Ердогана, щоб стати партнерами Санджака.

Kirpi
Бронемашини Kirpi від ВМС

Таїп Ердоган також посприяв укладанню угоди, за якою катарський фонд інвестував 300 мільйонів доларів, щоб купити 49,9% акцій BMC. Також, як стверджується у публікації, "у результаті надзвичайно суперечливого кроку" уряд Ердогана виділив ВМС 544 акрів публічної землі (у Карасі, Сакар'я) для використання в майбутніх інвестиціях компанії.

Згодом компанія BMC перемогла у національному тендері двох місцевих суперників і виграла стратегічний контракт на початкове виробництво партії з 250 танків Altay. Вартість загального контракту на "Алтай", що включає в кінцевому підсумку виготовлення 1000 одиниць, складає близько 11 мільярдів доларів.

У травні 2018 року уряд надав 1,4 мільярда турецьких лір (приблизно 250 мільйонів доларів США) як інвестицію BMC для програми Алтай, включаючи скорочення податків, зменшення пенсійних премій, субсидовану енергію та пільги. Уряд також на безоплатній угоді виділив для BMC завод з виробництва та обслуговування військових танків у Аріфіє поблизу Стамбула. Компанія була зобов'язана лише інвестувати 50 мільйонів доларів в обмін на право керувати заводом "Аріфіє" протягом 25 років. Опозиційні партії Туреччини вимагали парламентського розслідування історії BMC, але ці спроби не мали продовження.

Саме проблеми із силовою установкою стримують початок серійного виробництва танків Altay
Програма танку "Алтай" потерпає від низки проблем. Це стосується таких важливих компонентів як двигун, трансмісія та броня.

Виходячи з оборонних доходів 2020 року, BMC посіла 89 місце в щорічному рейтингу 100 найкращих обороних компаній світу з доходом у 533 мільйони доларів.

У травні 2021 року Санчак і Озтюрк продали свою 50,1% частку у BMC турецькому виробнику сталі Tosyalı Holding за 480 мільйонів доларів. Tosyalı Holding - провідний виробник чавуну та сталі, який також має тісні зв'язки з Ердоганом. Tosyalı експлуатує три підприємства на трьох континентах і виробляє шість мільйонів тонн сталі щорічно. На підприємстві працює понад 10 000 людей.

Altay
Танк Altay

Чи міг би врятувави BMC контракт з "Алтаєм"? "Навіть якщо виробництво розпочалося б сьогодні, поставки можуть відбутися не раніше, ніж через п'яти років", - сказав виданню Defense News старший інженер BMC. При тому, що програма "Алтай" потерпає від власних проблем. Це стосується складнощів з такими важливими компонентами як двигун, трансмісія та броня.

Танк Алтай
Прототип танка Altay був оснащений силовою установкою німецького виробництва. Але Німеччина наклала санкції на Турцію за участь у війні в Сирії, тому серійна поставка такого обладнання стала неможлива, відповідно - виникла проблема з вибором двигуна

У березні BMC вела переговори про укладення стратегічних угод з двома південнокорейськими компаніями щодо спільної роботи над танком нового покоління. Згідно з угодами, південнокорейські виробники Doosan та S&T Dynamics мають поставляти двигун і механізм трансмісії для Алтаю.

Doosan Infracore DV27K
Зовнішній вигляд силової установки Doosan Infracore DV27K

Проте остаточно про це ще не домовлено. Відтак, терміни виготовлення нових серійних танків для армії Туреччини є невизначеними. І фінансові складнощі у компанії ВМС лише додають питань до цієї танкової історії.

Читайте також: Туреччина поновила пошуки двигуна для танку Altay. Україна буде у грі?