xcounter
#

Військово-транспортний літак C-130 вперше успішно "зловив" безпілотник X-61 Gremlins під час польоту

1347
Момент стикування літака з безпілотником
Момент стикування літака з безпілотником

Після низки невдач у DARPA звітують про вдалі випробування за участі військово-транспортного літака С-130 та БПЛА X-61 Gremlins

Військово-транспортний літак С-130 під час випробувань у жовтні цього року вперше "піймав" у повітрі під час польоту безпілотний літальний апарат X-61 Gremlins.

Так, під час польоту літак C-130 випустив механічну руку з тросом та спеціальним вузлом на кінці, який у рамках програми називають "куля". Саме з цією "кулею" і стикується безпілотник X-61, після чого його крила розташовуються паралельно основному корпусу, після чого трос підтягує безпілотник до механічної руки, яка, своєю чергою, затягує безпілотник всередину С-130.

Читайте також: Запустити баражуючий боєприпас з безпілотника: як пройшли випробування цікавої концепції від AeroVironment
БПЛА X-61 Gremlins
Момент стикування "кулі" з безпілотником

Після цього у рамках заключного експерименту фахівці DARPA відновили цей безпілотник і потім він здійснив другий політ протягом 24 робочих годин.

С-130 БПЛА X-61 gremlins
Після стикування трос підтягує БПЛА до механічної руки, яка затягує його безпосередньо в літак

Таким чином, як повідомляють в Агенції передових оборонних дослідницьких проєктів США Darpa, під час випробувань було "успішно підтверджено всі льотні позиції автономної будови та засоби безпеки" та "продемонстровано можливість відновлення безпілотника з повітря на С-130".

X-61 Gremlins
Безпілотний літальний апарат X-61 Gremlins

У DARPA зазначають, що призначені для спільної роботи відновлювальні безпілотники з повітряним пуском мають значно розширити відстані, на яких можуть бути розгорнуті БПЛА, а також їх потенційне використання.

Читайте також: Перетворити на ракетоносій: у США тестують запуск крилатих ракет з MC-130J Commando II