xcounter
#

Велика Британія хоче продавати Японії технології для будівництва "класичних" авіаносців

1398
Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth, фото ілюстративне
Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth, фото ілюстративне

Японські "есмінці-вертольотоносці", фактично легкі авіаносці типу Izumo виявились начебто непридатні для "повноцінної" експлуатації літака F-35

Велика Британія та Японія прагнуть посилити свою оборонну співпрацю, зокрема – у сфері будівництва військових кораблів.

На цьому тлі британська оборонна корпорація BAE Systems планує відкрити свій філіал в Японії наприкінці 2021 року, або ж на початку 2022 року, і цей крок має стати черговим етапом втілення концепції "Глобальна Британія", пише портал Naval News.

Читайте також: Японія проводить найбільші навчання з часів "Холодної війни", по тривозі піднято 100 тисяч солдат
У вересні цього року британський авіаносець HMS Queen Elizabeth пройшов біля берегів Японії, фото з відкритих джерел

Вцілому, пише портал, Японію цікавлять оборонні технології для "війни майбутнього" - засновані на штучному інтелекті системи, засоби кібер-війни та системи радіоелектронної боротьби, технології виробництва космічних апаратів.

Японська оборонна промисловість прагне самостійно розробляти технології для "війни майбутнього", але і за потреби – готові імпортувати на прийнятних умовах.

Для ілюстрації - Японія придбала в США чотири літаки-"літаючі радари" E-2D, перший з яких був поставлений у березні 2020 року

Але при цьому в Сил самооборони Японії є прогалини і в "класичних" засобах ведення війни. Наприклад, у 2021 році японський флот почав випробування "есмінця-вертольотоносця" типу Izumo, модернізованого для застосування палубного винищувача F-35B.

Виявилось, що використання F-35 із палуби японського корабля Izumo "викликає багато труднощів", тому "Країна Сонця, що сходить" підійшла до того бар’єру, коли необхідно будувати повноцінні авіаносні кораблі. Тим більш, що у військовій доктрині Японії "есмінці-вертольотоносці" типу Izumo мають виступати передовими "плавучими форпостами" при обороні південних островів від агресії Китаю.

Легкі авіаносці, "есмінці-вертольотоносці" типу Izumo Сил самооборони Японії, ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому тлі представники BAE Systems говорять, що їх філіал в Японії працюватиме скоріше як науково-дослідний центр, що спільно із японськими колегами розроблятиме технології для "війни майбутнього". Також японський філіал BAE Systems виконуватиме функцію щось на кшалт "торгового дому" та посередника у контактах між Токіо та Лондоном про можливу купівлю оборонних технологій.

Винищувачі F-35B на палубі японського корабля Izumo, фото з відкритих джерел

Але при цьому представники BAE Systems говорять, що якщо їх японські колеги забажають збудувати "повноцінний" авіаносець, то вони залюбки поділяться технологіями, що були використані під час будівництва новітніх британських авіаносців HMS Queen Elizabeth та HMS Prince of Wales.

Тим більш, що наприкінці вересня 2021 року британський авіаносець HMS Queen Elizabeth як флагман своєї АУГ виконав візит до японського порту Йокосука. Так британці змогли показати наочно показати японцям свій майбутній товар.

Авіаносець Королівських ВМС Великої Британії HMS Queen Elizabeth під час візиту в японський порт Йокосука, фото з відкритих джерел
Читайте також: Південна Корея не братиме у Франції технології для будівництва свого першого авіаносця