xcounter
#

В Польщі представили потужну десантно-штурмову версію Ан-28 (фото)

10961
Прототип MC-145B SOMA на презентації у Польщі 26 жовтня 2021 року / Фото: Lotnictwo
Прототип MC-145B SOMA на презентації у Польщі 26 жовтня 2021 року / Фото: Lotnictwo

Багатоцільовий літак MC-145B SOMA виробництва компанії PZL запропонують Командуванню спеціальних операцій США (US SOCOM)

У вівторок, 26 жовтня цього року, в аеропорту Варшава-Бабіце відбулася презентація прототипу літака для спецназу MC-145B Special Operations Multi-Role Aircraft (SOMA).

Це спільна розробка польської Polskie Zakłady Lotnicze Sp. z o. o. Mielec (належить Lockheed Martin Helicopter) та американської Sierra Nevada Corporation, яка створена в рамках проекту Armed Overwatch, офіційно запущеного минулого року US SOCOM, повідомляє ресурс Lotnictwo.

Читайте також: ДП "410 ЦА" передав Казахстану перші два відремонтовані Ан-74 (відео)
PZL MC-145B SOMA
Прототип MC-145B SOMA на презентації у Польщі 26 жовтня 2021 року / Фото: Lotnictwo

MC-145B має стати одним з п’яти прототипів від різних компаній, котрі отримали контракти в рамках програми Armed Overwatch. Він був виготовлений у Польщі, а в США було встановлене додаткове обладнання, необхідне для відповідності проекту.

PZL M-28B Bryza
PZL MC-145B SOMA створений на базі польського PZL M28 Skytruck, який є дещо переробленим ліцензійним Ан-28. Військові Польщі й досі використовують його іншу версію - PZL M-28B Bryza (на фото)

Прототип створений на базі літака PZL M28 Skytruck (якій власне є дещо переробленою ліцензійною версією вантажно-пасажирського Ан-28). Але має підсилені силові елементи крил і нові вузли кріплення для зброї та обладнання, а також подовжену носову частину.

PZL MC-145B SOMA
Прототип MC-145B SOMA на презентації у Польщі 26 жовтня 2021 року / Фото: Lotnictwo

Звісно, що за можливостями та оснащенням MC-145B дуже відрізняється від цивільної версії M28 / Ан-28. Літак отримав сучасну "скляну кабіну" й бортові системи зв'язку та обміну даними (з підтримкою стандарту Link 16), які крім стандартних радіостанцій, що використовуються спецназом та військово-повітряними силами, включають також широкосмуговий супутниковий зв'язок MiliSAT та Immarsat.

В носовій частині встановлений метеолокатор та оптико-електронна система Wescam MX-15DiD (схожий комплекс застосовувався, наприклад, на БПЛА Bayraktar TB2) з потужними денними камерами, тепловізором та лазерним каналом.

PZL MC-145B SOMA
Скляна кабіна MC-145B SOMA

Під крилами розташовані чотири пілони з підвісками L3Harris типа BLU-71/A (як на ударних БПЛА MQ-9 Reaper) для перенесення зброї та додаткового обладнання (мають вантажність 455 кг кожна).

Вони дозволяють підвісити різні типи контейнерів зі спеціалізованим обладнанням та приладдям. Це можуть бути, наприклад, радари SAR, системи радіоелектронної боротьби, розвідувальні блоки, а також спеціалізоване обладнання, пов'язане з виконанням спеціальних завдань.

PZL MC-145B SOMA
Розташування оптичних систем та пілонів для додаткового навантаження / Фото: PZL Mielec

Крім того, на пілони може бути встановлене різноманітне ракетно-бомбове навантаження - некеровані авіабомби, пакети 70-мм НАР (або їх варіант з лазерним наведенням AGR-20 APKWS), плануючи авіабомби GBU-39 StormBraker та керовані ракети AGM-114 Hellfire.

PZL MC-145B SOMA
Різні види озброєння під крилами прототипа MC-145B SOMA на першій презентації / Фото: Lotnictwo

Ба більше, система спеціальних піддонів дозволяє скидати з транспортного відсіку літака навіть криалті стелс-ракети AGM-158 JASSM. Також салон оснащений восьма пусковими трубами для запуску БПЛА (Altius та Coyote) або ракет AGM-176 Griffin.

Для захисту від зенітних ракет, літак отримав системи постійного захисту та попередження. Зокрема, датчики комплексу AN/AAR-47, що розміщені на кінцях крил, а під фюзеляжем – пускові установки та постановки перешкод AN/ALE-47.

PZL MC-145B SOMA
MC-145B SOMA може застосовувати широкий спектр сучасного озброєння або БПЛА / Фото: PZL Mielec

При цьому, MC-145B SOMA може виконувати й звичайні транспортні та десантні функції – у польської машини є задня рампа, що дозволяє стрибати з парашутом.

Таким чином, в залежності від потреби, літак можна буде використовувати як для перевезення техніки та оперативних груп, так і для виконання розвідувальних завдань чи вогневої підтримки. Це також може бути пункт управління повітряним рухом та командний пункт.

PZL MC-145B SOMA
Задня частина прототипу MC-145B SOMA на презентації у Польщі. Літак може перевозити вантаж, військових або десантувати спецпризначенців / Фото: Lotnictwo

Сертифікацію цієї моделі літака заплановано завершити до середини 2022 року, з можливістю постачання перших серійних машин у 2023–2024 роках (можливе замовлення від спецназу США становить 60-75 одиниць).

Ан-38-100
Модель Ан-38-100 на стенді "Антонов" 2008 рік / Фото: JAKE

Нагадаємо, нещодавно про літаки такого типу (вантажно-пасажирські) згадали й в Україні. Так, у серпні цього року гендиректор ДП "Антонов" Сергій Бичков повідомив, що починає проектування нового вантажно-пасажирського літака легкого класу на базі літаків Ан-28/Ан-38. Й начебто перший прототип буде готовий вже через 3 роки.

Читайте також: "Авіакон" передав ЗСУ партію модернізованих Мі-24ПУ1 з новими лопатями від "Мотор Січ"