xcounter
#

Україна показала в Словаччині низку зразків зброї, але найцікавіше — про що домовлялися наші зброярі

40138
Українська 155-мм САУ "Богдана" веде вогонь, фото — Ольга Вікарчук / АрміяInform
Українська 155-мм САУ "Богдана" веде вогонь, фото — Ольга Вікарчук / АрміяInform

"Оборонка" України була представлена у Братиславі такими зразками озброєння, як "Богдана", "Новатор", "ШАРК" та інші зразки, але водночас важливо акцентувати на тому, про що домовлялися наші компанії із західними партнерами

Українські оборонні компанії взяли участь у виставці IDEB-2023, що з 3 по 5 жовтня проходила у виставковому центрі Incheba, що у місті Братислава, Словаччина — наші зброярі на цій виставці представляли свою продукцію на об’єднаному стенді Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI).

Словаччина виставка Україна
Виставковий центр Incheba в Словаччині, де проходила IDEB-2023, фото - прес-служба NAUDI

Серед продукції, яку демонструвала Україна — бронеавтомобілі "Новатор" у 5-місній та 10-місній версії (оновлена бронемашина була представлена у вересні на виставці MSPO) від компанії "Українська бронетехніка", 155-мм САУ "Богдана" як спільний проєкт цієї компанії з "Краматорським заводом важкого верстатобудування", розвідувальний безпілотник міні-"ШАРК" від компанії "Укрспецсистемс", гальмівні авіаційні парашути від "Українські авіаційні системи" та макет модернізованого радара П-18 від "Системний електронний експорт".

Читайте також: Виробництво ППО з США в Україні вже у цьому році: про які системи може йти мова

Міні-ШАРК
Розвідувальний БПЛА міні-"ШАРК", фото — "Укрспецсистемс"

Брати участь у таких міжнародних виставках — важливий напрямок у контексті роботи із західними партнерами, наголосив у коментарі Defense Express начальник управління маркетингу ТОВ "Українська бронетехніка" Роман Шеленг.

На відео з 14:25

"Ми займаємося пошуком технологічних партнерів, які можуть допомагати нам у постачанні елементної бази, новітніх зразків обладнання", — розповідає Шеленг, акцентуючи на тому, що підприємства ОПК передусім мають бути зосереджені на постачанні озброєння Збройним Силам України.

бронеавтомобіль
Бронеавтомобіль "Новатор"

"У майбутньому, коли ми подолаємо російську агресію, почнемо експортувати озброєння високої якості, яке пройшло реальне випробування боєм і увібрало у себе найкращий досвід", — каже Шеленг.

Він зауважує, що за результатами проведення виставки є домовленості щодо можливої реалізації на території України тренувальних центрів для потреб ЗСУ, зокрема Повітряних Сил.

винищувач F-16 пілот Україна
Українські пілоти вже навчаються на винищувачі F-16 у країнах-партнерах, фото — U.S. Air Force

"Є домовленості по кооперації з підвищення балістичної стійкості броньованих автомобілів з рівня захисту STANAG 1-2 до рівня STANAG 4 за рахунок надлегких матеріалів", — розповідає представник "Української бронетехніки".

Також проведені перемовини з тими країнами НАТО, які займаються виробництвом та постачанням контрснайперських акустичних систем та контрбатарейних радарів, які також потрібні Збройним Силам України.

"Ми завжди акцентуємо на тому, що готові і хочемо виробляти це обладнання спільно, на підприємствах українського оборонно-промислового комплексу. Ми готові розміщувати на своїх майданчиках необхідне обладнання для спільного виробництва високотехнологічних речей", — підсумовує Шеленг.

Читайте також: Польський ПЗРК Piorun сьогодні коштує 1,8 млн євро, Mistral 3 чи RBS 70 NG — ще дорожче