xcounter
#

У скільки мільярдів обійдеться програма F-22 до 2030 року і що буде, якщо зрештою не спишуть 32 літаки

3822
Всі фото: U.S. Air Force
Всі фото: U.S. Air Force

У ПС США розповіли про те, скільки планують витратити на F-22 до 2030 і яка програма постраждає, якщо Конгрес знову відмовиться списувати частину літаків

Повітряні сили США у 2024 році спробують ще раз списати 32 винищувачі F-22A Raptor Block 20 – літаки вже небоєздатні і їх хотіли списати вже в цьому році, але тоді Конгрес не захотів давати зелене світло на те, щоб відправити ці літаки п’ятого покоління на пенсію.

Водночас якщо Конгрес вирішить заблокувати списання цих винищувачів ще й наступного року, тоді ПС США опиниться в ситуації, коли їм треба буде змінювати свої плани і як щодо F-22, так і щодо програми винищувача шостого покоління Next Generation Air Dominance (NGAD), оскільки "вивільнені" шляхом списання F-22 кошти планували спрямувати саме на цей проект, розповідають у Air and Space Force Magazine.

Читайте також: F-22 за лютий знищив вже три цілі у повітрі: що за "невідомі об’єкти" та які переваги "кулі-шпигуна" перед супутником

Загалом же наразі витрати, які передбачені для програми F-22 є наступними – загалом до 2030 року планують витратити понад 9 млрд доларів, і в цю суму ще не включені операції та технічне обслуговування.

З цієї суми найбільше планують витратити на пункт "удосконалення датчиків – 4,13 млрд доларів, а також "оновлення надійності та ремонтопридатності" – 2,43 млрд доларів.

Також планують модифікувати систему обміну даними Link 16, системи ідентифікації "свій-чужий", двигуни тощо. Ще пів мільярда витратять на малопомітні паливні баки та пілони.

Загалом же – з урахуванням попередніх витрат, ПС США прогнозують загальну вартість утримування F-22 у стані, достатньому для протистояння як поточним, так і майбутнім загрозам, у розмірі 16,2 млрд доларів – понад 100 млн доларів за кожен з близько 150 літаків, які планують зберегти у службі.

Читайте також: Жарт на 1 квітня вийшов з-під контролю: чому F-22 Raptor для Польщі за долар це гумор і що з Rosomak для України